Welkom bij AUMACON, het onafhankelijk kenniscentrum voor de mobiliteitsector. Op deze website vindt u informatie over onze dienstverlening, organisatie en brancheonderzoeken. Ook kunt u van hieruit toegang verkrijgen tot de grootste en compleetste automotive Kennisbank van Nederland: CARmonitor.

Bij uw eerste bezoek aan CARmonitor dient u een account aan te maken; dat kan hier. In sommige gevallen is dat account kosteloos. Dan gaat het natuurlijk om onze vaste klantrelaties en sponsorpartners, maar bijvoorbeeld ook studenten van IVA-Driebergen hebben vrijelijk toegang. Is geen van de kosteloze kwalificaties op u van toepassing dan weet u zich tegen een geringe vergoeding alsnog verzekerd van onbeperkte toegang tot Kennisbank CARmonitor.

Onze nieuwsbrief (CARmonitor Update) houdt u daarnaast op de hoogte van de jongste ontwikkelingen. Bent u nog niet één van de ruim acht duizend abonnees? Meldt u zich dan nu kosteloos aan.

Nog een vraag? Laat het even weten!  Ik heb nog een vraag aan AUMACON >>>

Nationaal Garageformule Event 2020 > 14 september Epicenter Amsterdam <

Een bijzonder Event op een bijzondere plek. Het Nationaal Garageformule Event 2020 gaat plaatsvinden in het meest duurzame kantoorgebouw in de Benelux: Epicenter in  Amsterdam.

De top van de universele autowereld komt jaarlijks bijeen tijdens het Nationaal Garageformule Event. Organisator AUMACON heeft dit jaar gekozen voor de datum van 14 september en een nieuwe ‘corona-proof’ locatie. Epicenter in Amsterdam is een uitgelezen eventlocatie; ruim en modern van opzet, met perfecte faciliteiten, helemaal passend bij deze tijd.

Zie hier voor de openingsvideo van Epicenter. Lees ook over de coronamaatregelen die in het Epicenter gebouw en in de Disruption Hall (zaal) ter plaatste getroffen zijn.

Het centrale thema van de middag: De toekomst van het universeel autobedrijf ná corona. Dit thema zal vanuit meerdere invalshoeken worden belicht.

Wilt u erbij zijn? Dat kan! zolang de beschikbaarheid strekt kunt u hier inschrijven >>>.

Alle eventdeelnemers ontvangen sowieso een exemplaar van de nieuwe AUMACON GarageformuleTop-100 (t.w.v. € 255).

Het programma staat onder dagvoorzitterschap van BNR’s Meindert Schut en ziet er globaal ls volgt uit:

15.30 uur – 16.00 uur              inloop & ontvangst

16.00 uur – 17.00 uur              deel 1 programma

Frank Tanke                               country director Nederland

Mirjam van der Rijt                  voorzitter VASS Nederland

Caspar Rutten                          advocaat en mededingingspecialist

17.15 uur – 18.15 uur                deel 2 programma

Bas Wintjes                                directeur Wesp Services                   

Toelichting op het nieuwe garageformule-onderzoek met aansluitend  de uitreiking eerste exemplaar van de AUMACON Garageformule Top-40 Editie 2020 door eregast.

Vanaf 18.15 uur             borrel en walking diner (RIVM-proof!)

        

 

Nationaal Autolease Event 2020 > 27 oktober Epicenter Amsterdam <

Het Nationaal Autolease Event 2020 gaat plaatsvinden in het meest duurzame kantoorgebouw in de Benelux: Epicenter in  Amsterdam.

Zie hier voor de openingsvideo van Epicenter. Lees ook over de coronamaatregelen die in het Epicenter gebouw en in de Disruption Hall (zaal) ter plaatste getroffen zijn.

De autoleasebranche kijkt reikhalzend uit naar dit Event. Zoals het er nu voor staat het het eerste lease-event sinds corona. Epicenter in Amsterdam is daarvoor de meest uitgelezen locatie; ruim en modern van opzet, met perfecte ventilatie en faciliteiten. Als het ergens kan dan is het dáár!

Het centrale thema van de middag is nog niet bekend maar zal inhaken op de actualiteit van dat moment.

De inschrijfmogelijkheid start begin september. Alle Eventdeelnemers ontvangen sowieso een exemplaar van de nieuwe AUMACON Leasemaatschappij Top-100 Editie 2020 (t.w.v. € 255).

Het programma staat onder dagvoorzitterschap van BNR’s Meindert Schut en ziet er als volgt uit. Aan de invulling van de sprekers line-up wordt op dit moment gewerkt. Maar sowieso kunt u zoals altijd rekenen op de 3 i’s voor AUMACON Events: inspiratie, informatie en interactie.

15.30 uur – 16.00 uur              inloop & ontvangst

16.00 uur – 17.00 uur              deel 1 programma

 

17.15 uur – 18.15 uur                deel 2 programma

Uitreiking eerste exemplaar AUMACON Leasemaatschappij Top-100 Editie 2020

Vanaf 18.30 uur             borrel en walking diner (RIVM-proof!)

  

 

Dealerholding Top-100 NL

voorbeeldpagina’s Editie 2020 >>>

persbericht Editie 2020 >>>

bestellen Editie 2020 >>>

Dealerholding Top-100 (977 vestigingen!) in excel of pdf? Informeer hier >>> en bekijk hier alvast een voorbeeldbestand in Excel.

Editie 2020 van de AUMACON Dealerholding Top-100 is verschenen op dinsdag 7 juli 2020 tijdens het Nationaal Dealerholding Event in Epicentrum Amsterdam.

Sponsorpartners van de Editie 2020 zijn:

                                                               

                      


Editie 2020:

Top autodealers: meer verkopen met minder winkels

De grootste Nederlandse dealerholdings hebben de touwtjes nu volledig in handen. De 10 allergrootste autoretailers namen vorig jaar zelfs al 40 procent van de totale autoverkoop voor hun rekening, de Top-50 klom naar een marktaandeel van 70 procent en de 100 grootsten noteerden tezamen zelfs al ruim 82 procent van de markt. Dit en meer volgt uit de jongste uitgave van het jaarlijks dealerholdingonderzoek van AUMACON.

De marktpositie van de grootste Nederlandse dealerbedrijven is afgelopen jaar spectaculair verbeterd. In 2004 hadden de 50 grootste dealers nog maar een derde van de automarkt in handen, in 2019 is dat marktaandeel al geklommen naar bijna 70 procent.

Vanaf de 2013-editie is dit AUMACON-onderzoek uitgebreid tot 100 holdings. Het totale marktaandeel van de Top-100 was in 2013 nog 64,7 procent. In zes jaar tijds is die positie gegroeid naar een gezamenlijk marktaandeel van liefst 82,4 procent. Voor de overige circa 300 dealerbedrijven resteert nog maar zo’n een zesde deel van de markt. De toekomst ziet er voor veel van deze kleine dealers weinig rooskleurig uit; overnames en bedrijfsbeëindigingen zullen steeds vaker gaan voorkomen. Opvallend is dat het gezamenlijk aantal vestigingen van de 100 grootsten voor het eerst is gedaald. In 2018 ging het nog om totaal 1.011 vestigingen, vorig jaar is dat aantal gedaald naar 977 vestigingen. Een opmerkelijke (en zeer gewenst) ontwikkeling.

Van Mossel behoudt koppositie met bijna 8% marktaandeel
In 2018 al kwam er een einde aan het jarenlange lijstaanvoerderschap van de beursgenoteerde Stern Groep. Van Mossel Automotive Groep nam de koppositie over en behoudt deze ook in 2019 met verve. Deels door een groot aantal overnames klimt Van Mossel naar een jaarverkoop van 41.276 stuks, bijna 32 procent meer dan in 2018. De totaalmarkt klom vorig jaar daarentegen met slechts 1,9 procent. Van Mossel heeft daarmee een marktaandeel op de Nederlandse markt voor nieuwe personen- en bestelauto’s van liefst 7,9 procent. Ter herinnering: in 2008 bezette Van Mossel de zevende plek met nog geen 10 duizend nieuwverkopen. Het bedrijf maakt dus een stormachtige groei door, overigens niet alleen in Nederland. Ook in België vinden tal van overnames plaats die inmiddels al geleid hebben tot een top-5 plaats in de binnenkort te verschijnen Belgische dealergroep Top-50.

Door tal van fusies en overnames kent Editie 2020 van de AUMACON Dealerholding Top-100 liefst dertien ‘nieuwe gezichten’. Allereerst Kalfsbeek en VDNS op resp. plaats 54 en 56, verder Renova (64), Van Vliet Autogroep (67), Auto Wüst (76), ASV (81), Autobedrijf Kreijne (86), Dubbelsteyn (87), Keram (89), Hans Severs en Nieuwenhuijse (ex aequo 91), Auto Drenthe Groep (94), en Toyota Van Ekris op 100.

Zestiende editie
Het complete onderzoekrapport is te bestellen via aumacon.nl. In de exclusieve, gebonden boekuitvoering van 216 pagina’s wordt niet alleen een overzicht gegeven van de commerciële cijfers, maar vindt de lezer ook financiële bedrijfsinformatie, leveranciers – en contactgegevens alsmede inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de bedrijven. Er wordt bovendien een compleet en gedetailleerd overzicht gegeven van alle vestigingen. Daarnaast is een analyse opgenomen van de Nederlandse automarkt, verzorgd door kennisbureau AUMACON.

Sponsorpartners
De totstandkoming van de AUMACON Dealerholding Top-100 is mede mogelijk gemaakt door de inzet van een zestal vooraanstaande sponsorpartners: AutoScout24, Bovemij, Findio, Fortron Automotive, Michelin en Total.

Samenwerking
De presentatie van de nieuwe AUMACON Dealerholding Top-100 vond op 7 juli plaats in Epicenter Amsterdam en werd gerealiseerd in samenwerking met BNR Nieuwsradio. Op het programma stonden sprekers van AutoScout24, Bynco, autobiz en AUMACON.

[fotobijschrift:] Overhandiging van het allereerste exemplaar van de AUMACON Dealerholding Top-100 Editie 2020 aan de heer Eric Berkhof, ceo van Van Mossel Automotive Groep (links op de foto), door de heer Clem Dickmann, oprichter/directeur van AUMACON. De van origine Brabantse Van Mossel Automotive Groep werd in 2018 voor het eerst de grootste dealerholding van Nederland. Sindsdien heeft de groep haar positie spectaculair verbeterd door een combinatie van autonome groei en overnames. Dickmann: “Let wel: in 2012 stond het bedrijf nog maar op de zevende plaats. Van Mossel is daarnaast in korte tijd zeer actief geworden in België, waar inmiddels ook een top-5 positie in het verschiet ligt. Bovendien is men sinds eind vorig jaar importeur van het Chinese merk MG dat op basis van de Britse roots van dit merk een volelektrische auto in de markt zet. Van Mossel lijkt ook daar een succes van te gaan maken.”

Dealergroep/groupe Top-50 Belux

voorbeeldpagina’s Editie 2020/exemples de pages Edition 2020 >>>

bestellen/ commande Editie/Edition 2020 >>>

Editie 2020 van de Dealergroep Top-50 België (plus Top-6 Luxemburg) verschijnt in augustus 2020. L’édition 2020 du Dealer Group Top-50 Belgique (plus Top-6 Luxembourg) paraît en août 2020.


Sponsorpartners van de Editie 2020 zijn / Les partenaires sponsors de l’édition 2020 sont:

              

         

      

Garageformule Top-40 NL

voorbeeldpagina’s Editie 2020 >>>

persbericht Editie 2019 >>>

bestellen Editie 2019 >>>

bestellen Editie 2020 >>>

Garageformule Top-40 (3.384 vestigingen!) in excel of pdf? Informeer hier >>> en bekijk het voorbeeldbestand in Excel.

Editie 2020 van de AUMACON Garageformule Top-40 verschijnt op maandag 14 september 2020 tijdens het Nationaal Garageformule Event in Amsterdam.


Sponsorpartners van de Editie 2020 zijn:

                        

        


Editie 2019

Zelfstandig autobedrijf sterft uit, 14 formules met landelijke dekking

Onafhankelijk kennisbureau voor de mobiliteitsector AUMACON heeft de negende uitgave van het bekende Garageformule Top-40 onderzoek gepresenteerd. Een van de conclusies: steeds meer garageformules kunnen bogen op de zo belangrijke landelijke dekking. Tegelijkertijd zijn er nog fikse groeiambities. “Het aantal zelfstandige autobedrijven dat geheel op eigen kracht in de markt blijft neemt rap af,” aldus marktanalist Clem Dickmann van AUMACON tijdens de presentatie. Inmiddels hebben de Nederlandse garageformules tezamen bijna 3.400 deelnemers. Bij de eerste editie van dit onderzoek, in 2011, lag het aantal aangesloten autobedrijven nog slechts op de helft van het huidige aantal.

Deze groeiontwikkeling komt niet onverwacht: Dickmann: “Grootschalige marktbewerking en inkoopvoordeel waren aanvankelijk de belangrijkste aansluitredenen. Recente ontwikkelingen rondom telematica en aandrijvingstechniek versnellen de behoefte aan krachtenbundeling. Het solitair en zelfstandig opererend autobedrijf gaat het steeds moeilijker krijgen.” Na aanvankelijke groeicijfers van het aantal formuledeelnemers van meer dan 10 procent per jaar vlakt het groeitempo richting 2017 wat af naar een jaarlijkse toename van circa vijf procent. Dit jaar is er echter – evenals vorig jaar – sprake van een hernieuwde opleving. De garageformules hebben op dit moment tezamen 3.384 deelnemers aan zich verbonden. Daarbij dient te worden aangetekend dat dubbele lidmaatschappen voorkomen en dat ook steeds meer merkdealers en erkend reparateurs zich aan garageformules verbinden. Nederland telt in totaal circa acht duizend autobedrijven, waarvan er circa vijf duizend tot het universeel kanaal gerekend kunnen worden.

Gevraagd naar de ambities voor het komend jaar komen de Nederlandse garageformules op een gezamenlijk doel uit van ruim vier duizend deelnemers – een gewenste toename van liefst 25 procent in ruim één jaar tijd. Dickmann: “De kans dat dat ook daadwerkelijk realiteit wordt is niet groot, maar het geeft wel aan dat groei een strategisch issue is. Daarbij wordt men geholpen door het veranderende sentiment; veel van de nu nog geheel onafhankelijke autobedrijven zullen hun aanvankelijke bezwaren tegenover formulegebondenheid in de komende tijd laten varen. Daarnaast ziet ook een toenemend aantal (voormalig) autodealers de universele onderhoudsmarkt als een welkome aanvulling op hun marktbereik.”

Groei vooral in subtop

De 10 grootste formules weten tezamen al ruim twee duizend deelnemers aan zich te binden; bijna twee derde van alle formulebedrijven in de gehele Garageformule Top-40. De groei bij de subtoppers (van plek 11 tot 20) is dit jaar echter opvallend groot. Inmiddels hebben 14 formules de magische grens van meer dan 100 vestigingen bereikt, waarmee landelijke dekking gewaarborgd is. Dit laatste is belangrijk wanneer men diensten wil aanbieden aan de zakelijke markt, waar onder de leasemaatschappijen. Negen garageformules beschikken zelfs over een netwerk van meer dan 160 vestigingen, waarmee men zich qua bereik kan meten met de dealernetwerken van de grootste automerken. Bosch Car Service is daarbij – met 419 vestigingen – al jaren veruit de grootste, gevolgd door Vakgarage (310) en AutoProfijt (226).

Opvallendste groeier

Het eerste exemplaar van de Editie 2019 werd tijdens het Nationaal Garageformule Event uitgereikt aan de opvallendste klimmer van dit jaar: EuroRepar Car Service van de PSA Groupe. AUMACON-directeur Clem Dickmann: “De royale verdrievoudiging van het deelnemersveld van EuroRepar Car Service geeft aansluiting bij de middenmoot. Maar we mogen van deze OEM-gestuurde formule de komende jaren nog veel meer gaan verwachten. Dat men zich daarbij richt op de gehele universele onderhoudsmarkt is opmerkelijk, maar het is PSA Groupe kennelijk menens gezien de inmiddels 3.200 vestigingen in Europa, waarvan alleen al 1.400 vestigingen in thuisland Frankrijk. Kortom, een strategische keuze met opmerkelijke groeidoelstellingen.” Voorzitter van Bovag afdeling Onafhankelijke Autobedrijven, Gerard ten Buuren (links) , reikte het eerste exemplaar uit aan de Nederlandse formulemanager Harm Nieboer van EuroRepar Car Service. De uitreiking vond op 23 september plaats in Dauphine in Amsterdam en kwam tot stand met medewerking van BNR Nieuwsradio.

Leasemaatschappij Top-100 NL

voorbeeldpagina Editie 2019 >>>                                                  video Nationaal Autolease Event 2019 >>>

persbericht Editie 2019 >>>                                                          bestellen Editie 2019 >>>

Leasemaatschappij Top-100 in pdf? Informeer hier >>>

Editie 2020 van de AUMACON Leasemaatschappij Top-100 verschijnt op dinsdag 27 oktober 2020 tijdens het Nationaal Autolease Event in Amsterdam.


Sponsorpartners van de Editie 2020 zijn:

                           

           


Editie 2019:

Private lease en elektrische auto geven boost aan autoleasing; vooral allergrootste leasemaatschappijen profiteren

De tien grootste autoleasemaatschappijen van Nederland hebben hun marktpositie verder versterkt. Samen zijn ze nu goed voor 76,1 procent van het wagenpark van de gehele AUMACON Leasemaatschappij Top-100. De oprichters van de snelst groeiende leasemaatschappij – MisterGreen Electric Lease – ontvingen het eerste exemplaar van dit toonaangevende brancheonderzoek.

Het jaarlijkse AUMACON Leasemaatschappij Top-100 onderzoek geeft diepgaand inzicht in de marktverhoudingen binnen de almaar groeiende Nederlandse leasewereld. Dit onafhankelijk onderzoek naar de 100 grootste autoleasemaatschappijen in Nederland vond dit jaar voor de vijfde maal plaats.

Uit het onderzoek blijkt onder meer de sterke concentratie van de markt bij de grootste leasemaatschappijen. De tien grootste daarvan hebben liefst 76,1 procent van alle leaseauto’s in hun beheer; dat was een jaar tevoren nog 72,6 procent. Directeur Clem Dickmann van AUMACON: “Ook aan de leverancierszijde – de autodealers – doet zich een snelle groei van de topbedrijven voor. De 10 grootste dealerholdings zijn de afgelopen vijf jaar van een marktaandeel in de nieuwverkoop van 26 procent gegroeid naar 33 procent. De concentratie in de leasesector loopt daarop vooruit. Het is hoe dan ook duidelijk dat de levering van auto’s steeds meer in handen komt van de grootmachten in de markt.”

Autolease in de lift

Vrijwel alle leasemaatschappijen zien hun wagenpark groeien. Op de eerste plaats gaat het dan om de groei in het operationele leasepark voor zakelijke klanten; deze leasevorm is van toepassing voor zo’n 70 procent van alle leaseauto’s. De groei van private lease (ca. 20 procent van alle leaseauto’s) is echter nóg spectaculairder. Dickmann “Leasemaatschappijen zijn een factor van groot belang in de mobiliteitssector, zeker nu ze vrijwel allemaal hun marktgebied hebben uitgebreid met de particuliere markt. Tezamen nemen de leasemaatschappijen dit jaar al ruim 52 procent van alle nieuwe auto’s voor hun rekening.” Volgens de jongste prognose van AUMACON zullen dit jaar zo’n 67.500 nieuwe private leaseauto’s (13 procent meer dan in 2018) worden geregistreerd tegenover 150 duizend zakelijke leaseauto’s (1 procent meer dan in 2018) binnen een naar verwachting met 6 procent dalende totaalmarkt. “Vooral zakelijke lease profiteert daarbij van de opmars van de elektrische auto; bijna 60 procent van alle EV’s heeft een leasemaatschappij als eigenaar.”

Eerste exemplaar voor MisterGreen

Het eerste exemplaar van deze nieuwe uitgave werd tijdens het Nationaal Autolease Event in Ouderkerk aan de Amstel in ontvangst genomen door de oprichters van MisterGreen Electric Lease, Mark Schreurs (rechts) en Florian Minderop (midden).

Clem Dickmann tijdens de overhandiging: “MisterGreen neemt in Nederland – op basis van wagenparkomvang – thans de 52ste plaats in, een jaar daarvoor was dat nog de 73ste plek. Een sterke groei dus, des te opmerkelijker dat het bedrijf dit realiseert door zich vrijwel uitsluitend te richten op zakelijke lease van EV’s. Daarnaast is men als ook actief in België en Duitsland en biedt MisterGreen als een van de weinige leasemaatschappijen ook occasionlease aan.”

Dealer Group Top-100 EUROPE

European Dealer Group Top-100 active in 34 countries

In 2016 the Porsche Holding (Salzburg) sold the largest number new cars in Europe. The British Pendragon group and the Swiss Emil Frey group are the next followers. This and more follows from the new AUMACON Dealer Group Top-100 EUROPE, an extensive research amongst the 100 biggest car dealer groups in Europe. The report which is a good 240 pages long is presented today. Until 2013 this annual research was performed by the French market intelligence agency Autobiz, bur now the Dutch automotive specialist AUMACON has taken over.

Top-100 Dealer Groups are active in 34 European countries. France has 30 operating Top-100 groups, followed by Germany (26) and the United Kingdom (18). On the French market nearly all present Top-100 groups are domestic. The highest numbers of operating non-domestic groups can be found in Germany (7) and Hungary (6).

press release AUMACON Dealer Group Top-100 EUROPE >>>

table of contents >>>

Key issues in the research:

  • 100 Top dealer groups in geografical Europe
  • Report for general availability in high quality hardcopy and pdf
  • Data on Sales and finance, Strategy, ownership and network, Management and suppliers
  • Research partners: Autobiz Paris/Berlin and  University of Groningen
  • Sponsor partners: BCA and Total
  • Presentation: October 2017
  • Sample pages: ByMyCar (2 pages)

Buy here >>>

The Dealer Group Top-100 EUROPE research is sponsored by BCA Auctions and Total:

        total - kopie

researchpartners:

    rug

06 August

German sales slide slows to 5% in July

It was the best result for Europe's largest vehicle market this year and a big change from declines ranging from more than 60 percent to more than 30 percent between March and June.

Read more
06 August

Russia's 7% sales gain in July boosts optimism

Among the brands to report sales increases in July were Lada, Hyundai, Skoda and VW, data from the Association of European Businesses (AEB) showed.

Read more
06 August

Nissan makes Vila Europe sales boss for the second time

Vila held the job for six months in 2019 before moving to a post in Asia. He returned to his previous role this month, replacing Roel de Vries.

Read more
Aumacon gebruikt cookies om de site goed te laten functioneren voor analysedoeleinden en om u van relevante advertenties te voorzien.
Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Blijft u onze site gebruiken dan gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.
accept2