AUMACON, dé automotive branchekenner

Welkom bij AUMACON, het onafhankelijk kenniscentrum voor de mobiliteitsector, sinds 2002. Op deze website vindt u informatie over onze dienstverlening, organisatie en brancheonderzoeken. Ook kunt u van hieruit toegang verkrijgen tot de grootste en compleetste automotive Kennisbank van Nederland: CARmonitor.

Bij uw eerste bezoek aan CARmonitor dient u een account aan te maken; dat kan hier. In sommige gevallen is dat account kosteloos. Dan gaat het natuurlijk om onze vaste klantrelaties en sponsorpartners, maar bijvoorbeeld ook studenten van IVA-Driebergen hebben vrijelijk toegang. Is geen van de kosteloze kwalificaties op u van toepassing dan weet u zich tegen een geringe vergoeding alsnog verzekerd van onbeperkte toegang tot Kennisbank CARmonitor.

Onze nieuwsbrief (CARmonitor Update) houdt u daarnaast op de hoogte van de jongste ontwikkelingen. Bent u nog niet één van de ruim acht duizend abonnees? Meldt u zich dan nu kosteloos aan.

Nog een vraag? Laat het even weten!  Ik heb nog een vraag aan AUMACON >>>

Nationaal Garageformule Event maandag 16 september Amsterdam

Op maandag 16 september 2024 is het weer de hoogste tijd voor het Nationaal Garageformule Event. In de historische omgeving van Dauphine Amsterdam (eens de locatie voor de Renault-importeur en grootste dealer in Nederland) komen de managers en directieleden van de belangrijkste Nederlandse garageformules bijeen voor de jaarlijkse bekendmaking van de Garageformule Top-40. En dat niet alleen; organisator AUMACON biedt de aanwezigen een inspirerend programma met een mooie lijst van sprekers uit de aftermarket sector.

Thema: Voor een gezonde toekomst moet het universele autobedrijf nú een stap voorwaarts zetten.

Wilt u er ook bij zijn? Schrijf hier in >>>

15:30 uur – 16:00 uur inloop

programma deel 1 (16:00 uur – 17:15 uur)

  • Daan van Leeuwen (coo bij VWE Automotive) over de waarde van data. Daan is voormalig directeur van Finnik en thans verantwoordelijk voor de platformen en data van VWE Automotive. Waarde toevoegen voor eindgebruikers staat centraal in zijn werk. Bij VWE wordt deze waarde toegevoegd door middel van  platformen en unieke data die de bedrijfsprocessen van autobedrijven ondersteunen.
  • Bernd-Jan de Rooij (Manager International Business Development bij Innovam) over retentie & educatie.  Al meer dan 90 jaar ondersteunt Innovam merk- en niet merk gebonden organisaties in het duurzaam opleiden en certificeren van haar medewerkers zodat deze in de vele rollen die zij in deze branche vervullen nu en in de toekomst in hun kracht blijven staan.
  • interview van dagvoorzitter Meindert Schut met Emiel Stolk (eigenaar van Stolk Autoservice in Dieverbrug). Emiel is eigenaar van een van de 3.200 Bovag-leden met een onafhankelijk autobedrijf. Afgelopen jaar werd zijn bedrijf – na een spannende finale – ‘Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar 2023’.

programma deel 2 (17:30 uur – 18:20 uur)

  • Zoran Nikolic (Wolk & Nikolic). Zoran Nikolic is Managing Director and Co-Owner of Wolk and Nikolic After Sales Intelligence, a leading company in automotive aftersales consulting. With a career spanning over 20 years, Nikolic has become a respected expert in the industry. He notably pioneered a significant study on the European car aftermarket, setting an industry benchmark. Nikolic has delivered over 100 innovative solutions to aftermarket suppliers, enhancing the firm’s stature as a pivotal player in the automotive sector.
  • presentatie AUMACON  Garageformule Top-40 Editie 2024 door Clem Dickmann, directeur van AUMACON. Het eerste exemplaar van de Editie 2024 zal worden uitgereikt door Rogier Roet, formulemanager van AutoFirst, de snelst groeiende formule van 2023.

aansluitend netwerkborrel en walking diner

  

  

Nationaal Autolease Event 2024 maandag 14 oktober Amsterdam

Op maandag 14 oktober 2024 zal het alom bekende Nationaal Autolease Event plaatsvinden in Dauphine Amsterdam. De managers en directieleden van de grootste leasemaatschappijen zullen daar bijeen komen voor de jaarlijkse bekendmaking van de AUMACON Leasemaatschappij Top-100. En dat niet alleen; organisator AUMACON biedt de aanwezigen een inspirerend programma met een mooie lijst van sprekers uit de automotive sector. Het definitieve programma en de inschrijfmogelijkheden zullen in de loop van juli bekendgemaakt worden.

Basisprogramma:

15:30 uur – 16:00 uur inloop

programma deel 1 (16:00 uur – 17:15 uur)

programma deel 2 (17:30 uur – 18:20 uur)

aansluitend netwerkborrel en walking diner

Dealerholding Top-100 NL

voorbeeldpagina’s Editie 2024 >>>

persbericht Editie 2024 analyse>>>

persbericht Editie 2024 uitreiking >>>

bestellen Editie 2024 >>>

Dealerholding Top-100 (met 1.024 vestigingen!) in Excel of pdf? Informeer hier naar de tarieven >>> en bekijk hier alvast een voorbeeldbestand in Excel.

Zie ook het artikel over dit onderwerp in De Telegraaf

Editie 2025 zal in juni 2025 verschijnen.


Sponsorpartners van de Editie 2024 zijn:

   

                                         


Editie 2024:

Dominantie grootste autodealers niet te stuiten
Rendementen groeien niet mee met omzet

De 10 allergrootste autodealers in Nederland namen in 2023 liefst 48,9 procent van de totale verkoop van nieuwe personen- en bestelauto’s voor hun rekening, de Top-50 daalde licht naar een marktaandeel van 79,4 procent, de 100 allergrootsten noteerden tezamen 89,7 procent van de totaalmarkt. Dit en meer volgt uit Editie 2024 van het jaarlijks dealerholdingonderzoek van AUMACON. Dit onderzoek werd dit jaar voor de 20ste maal uitgevoerd.
2023 was andermaal een moeizaam autojaar. Weliswaar behoren de leveringsproblemen inmiddels tot het verleden, de marktvraag bleef opnieuw op een uiterst laag niveau. De allergrootste Nederlandse dealerbedrijven blijken desondanks hun positie verder te kunnen verbeteren. De gezamenlijke Top-10 zag het verkoopvolume met 21,7 procent toenemen wat hen – bij een 18,3 procent toenemende totaalmarkt – een marktaandeel oplevert van 48,9 procent. Overigens blijkt ook uit het onderzoek dat de bedrijfsrendementen in veel gevallen niet navenant zijn meegegroeid. Bij twee derde van de bedrijven daalde het rendement in 2023 zelfs ten opzichte van 2022, terwijl vrijwel alle holdings een omzetgroei realiseerden.
Voor de 50 grootste dealers daalde het marktaandeel naar ruim 79,4 procent. Bij de start van dit onderzoek (in 2004) hadden de 50 grootste dealers overigens nog maar een derde van de automarkt in handen. De Top-100 komt op 89,7 procent; tien jaar geleden behaalde deze groep nog maar een marktaandeel van 66,1 procent.

Nederland telt op dit moment in totaal circa 250 zelfstandige dealerbedrijven. Dat zowel de Top-50 als de Top-100 in 2023 een terugval laten zien wordt met name veroorzaakt door de groei van de allerkleinste dealers; de merken die in deze categorie dealers veel vertegenwoordigd worden (zoals Mazda, Suzuki, Mitsubishi en Subaru) noteerden in 2023 juist bovengemiddelde verkoopgroei. Daarnaast worden steeds meer auto’s buiten dealers om rechtstreeks verkocht via internet.

Van Mossel levert een op de acht nieuw auto’s in Nederland
Van Mossel Automotive Group nam al in 2018 de koppositie over van Stern (nu Hedin Automotive) en behoudt die positie – ondanks een relatieve marktaandeelterugval ook in 2023. Het bedrijf noteerde vorig jaar een verkoopaantal in Nederland van 54.647 stuks en heeft daarmee 12,5 procent van de markt in handen. Hedin Automotive (dochter van de Zweedse Hedin Group) klimt door meerdere overnames naar de tweede plaats. Emil Frey Nederland (dochter van Europees marktleider Emil Frey Group) zakt een plaats en is in 2023 op plek drie terechtgekomen.

Twintigste editie
Dit belangrijke brancheonderzoek is dit jaar voor het twintigste jaar op rij uitgevoerd. Het complete onderzoekrapport is te bestellen via aumacon.nl. In de exclusieve, gebonden boekuitvoering van 229 pagina’s wordt niet alleen een overzicht gegeven van de commerciële cijfers, maar vindt de lezer ook financiële bedrijfsinformatie, leveranciers – en contactgegevens alsmede inzicht in de ontstaansgeschiedenis van deze Nederlandse bedrijven. Er wordt bovendien een compleet en gedetailleerd overzicht gegeven van alle bijbehorende 1.024 vestigingen. Daarnaast is een analyse opgenomen van de Nederlandse automarkt en is er een overzicht van de Nederlandse importeurs alsmede van de Europese en Belgische autoconcerns. Extra in de 20ste Editie: een overzicht en terugblik van de allereerste rangorde uit 2004!

Sponsorpartners
De totstandkoming van de AUMACON Dealerholding Top-100 is mede mogelijk gemaakt door de inzet van een zestal vooraanstaande sponsorpartners: AutoScout24, Bovemij, CarGarantie, LKQ, Santander en TotalEnergies.

Dealergroep/groupe Top-50 Belux

voorbeeldpagina’s /exemples de pages Editie/Edition 2024 >>>

persbericht Editie 2023 (NL) >>>

communiqué presse Edition 2023 (FR) >>>

bestellen / commande Editie/Edition 2024 >>>

Dealergroep Top-50 (588 vestigingen!) in Excel of pdf? Informeer hier naar de tarieven >>> en bekijk hier alvast een voorbeeldbestaand in Excel.

Dealer Groupe Top-50 (588 points de vente!) en Excel ou pdf? Renseignez-vous sur les tarifs ici>>> et consultez un exemple de fichier dan Excel ici.

De Editie 2024 verschijnt in augustus 2024. / L’édition 2024 sera publiée en août 2024.


Sponsorpartners van de Editie 2024 zijn: / Les partenaires sponsors de l’édition 2024 sont:

  

           


Editie/Edition 2023:

België: gezamenlijk martaandeel 10 grootste autodealers gestegen naar 28,4 procent, Top-50 naar 58,1 procent

Van Mossel neemt koppositie over van D’Ieteren

De grootste Belgische autodealers hebben hun positie in het voorbije jaar aanzienlijk verbeterd. De 10 allergrootste autodealers waren in 2022 goed voor ruim 28 procent van de totale autoverkoop. De Top-50 van de Belgische autodealers zag het gezamenlijk marktaandeel stijgen tot 58,1 procent. Dit zijn enkele bevindingen uit het vierde Belux dealergroepenonderzoek van AUMACON.

Het marktonderzoeksbureau voor de mobiliteitssector AUMACON heeft andermaal de grootste Belgische en Luxemburgse autoverdelers in kaart gebracht. Soortgelijk onderzoek wordt al geruime tijd gedaan voor de Nederlandse markt. Volgens directeur Clem Dickmann van AUMACON is dit onderzoek voor België van groot belang. “In België is een proces gaande rondom overnames en fusies in de autoretailsector. Het verhandelen van auto’s gaat zich steeds meer concentreren rond de grote dealergroepen. Dit is een noodzakelijke ontwikkeling die ingegeven wordt door economische noodzaak tot schaalvergroting. Met onze onderzoeken willen wij dit proces inzichtelijk maken.” Volgens Dickmann is deze schaalvergroting nu ook in België krachtig ingezet. Verwacht wordt dan ook dat deze ontwikkeling zich in de komende jaren nog zal voortzetten. Ook in andere Europese landen doet zich een soortgelijke ontwikkeling voor.

Van Mossel passeert D’Ieteren en neemt kop over

In België heeft D’Ieteren Mobility Company jarenlang aan kop gestaan als grootste verkooporganisatie van nieuwe wagens. In 2022 is echter de snel oprukkende Van Mossel Automotive Groep langszij gekomen en heeft de eerste positie thans voor zich opgeëist. De in Nederland zetelende Van Mossel Automotive Groep is in het thuisland al enkele jaren marktleider en is thans op weg om onder meer in Luxemburg, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk haar positie middels overnames te versterken.
Het vooral in Limburg opererende A&M Invest blijft op ruime afstand van beide koplopers derde in België.

De gehele Top-10 heeft in België gedurende 2022 een totaalmarktaandeel van 28,4 procent bereikt. De totale Top-50 klom vorig jaar naar een marktaandeel van 58,1 procent. Ter vergelijking: vorig jaar klom de Nederlandse Top-50 naar een marktaandeel van 82,2 procent. Dickmann: “De Belgische markt is bezig aan een inhaalslag. Op termijn zal de concentratie delfde kant opgaan als bij de noorderburen. Want het is een noodzakelijke ontwikkeling aangezien de efficiency van autobedrijven omhoog moet om voor de toekomst een gezond rendement te waarborgen.”


 

Les 10 principaux concessionnaires automobiles belges couvrent à eux tous 28,4% du marché, le Top-50 est passé à 58,1% de parts de marché

Van Mossel prend la tête du peloton, devant D’Ieteren

Au fil de l’année écoulée, les principaux concessionnaires belges ont nettement amélioré leur position sur le marché. En 2022, les 10 plus gros concessionnaires automobiles ont signé plus de 28% des ventes totales des voitures. Le Top-50 des concessionnaires automobiles belges a vu ses parts de marché grimper jusqu’à 58,1 %.
Ce sont là quelques conclusions reprises dans la quatrième enquête AUMACON portant sur les groupements de concessionnaires.

Une fois de plus, le bureau d’études de marché du secteur de la mobilité AUMACON a cartographié les principaux concessionnaires automobiles belges et luxembourgeois. Des études similaires sont réalisées depuis plusieurs années pour le marché néerlandais. D’après le directeur d’AUMACON, monsieur Clem Dickmann, cette étude portant sur la Belgique est particulièrement intéressante.
“En Belgique, on observe un grand nombre de reprises et de fusions dans le secteur de la vente automobile. Le commerce automobile y est de plus en plus concentré autour d’importants groupements de concessionnaires. Il s’agit d’une évolution nécessaire, dictée par la nécessité économique de réaliser des économies d’échelle. Avec nos études, nous visons plus de transparence dans ce contexte.”
D’après Monsieur Dickmann, ce processus d’agrandissement d’échelle se fait nettement sentir en Belgique également. Il faut s’attendre à ce que cette tendance se poursuive dans les années à venir. Des tendances similaires sont également observées dans d’autres pays européens.

Van Mossel prend la tête du peloton, dépassant D’Ieteren

Pendant des années, D’Ieteren Mobility Company a terminé en tête des ventes de voitures neuves en Belgique. Mais en 2022, Van Mossel Automotive Group, qui progresse rapidement, a pris le relais et s’est emparé de la première place. Le groupe néerlandais Van Mossel Automotive – leader du marché aux Pays-Bas depuis plusieurs années – est actuellement en passe de renforcer sa position au Luxembourg, en Allemagne et au Royaume-Uni, entre autres, par le biais d’acquisitions. A&M Invest, qui opère principalement dans le Limbourg, reste troisième en Belgique, loin derrière les deux leaders.

Au total, le Top-10 belge a réalisé en 2022 28,4% de parts de marché totales. Le Top-50 est passé l’année dernière à 58,1% de parts de marché. A titre de comparaison: cette même année, le Top-50 néerlandais couvrait 82,2% des parts de marché.
Clem Dickmann : “Le marché belge rattrape son retard. A terme, la concentration évoluera dans le même sens qu’aux Pays-Bas. Il s’agit d’une évolution nécessaire, car l’efficacité des entreprises automobiles doit s’accroître pour garantir des rendements sains à l’avenir

Garageformule Top-40 NL

voorbeeldpagina’s Editie 2023 >>>

persbericht Editie 2023 >>>

bestellen Editie 2023 >>>

Garageformule Top-40 (Editie 2024: 4.471 vestigingen!) in excel of pdf? Mail met uw wensen naar backoffice@aumacon.nl >>> en bekijk alvast het voorbeeldbestand in Excel.

Zie hier voor een impressie van het Nationaal Garageformule Event 2023


Het Nationaal Garageformule Event 2024 wordt gehouden op maandag 16 september 2024 in Dauphine Amsterdam.

Sponsorpartners van de Editie 2024 zijn:

                                       


Editie 2023:

Garageformules: van dekkingsfocus naar kwaliteitsontwikkeling

Zoektocht naar nieuwe deelnemers steeds moeizamer

AUMACON heeft de dertiende uitgave van het bekende Garageformule Top-40 onderzoek gepresenteerd. Een van de conclusies: de tijd van ongebreidelde groei van het aantal deelnemers ligt achter ons. In bijna de helft van de gevallen is er thans zelfs sprake van afname. “De nieuwe werkelijkheid. De afgelopen jaren hebben veel formules fors ingezet op de toename van het aantal vestigingen om daarmee de zo gewenste ‘landelijke dekking’ te realiseren. Maar de spoeling wordt dunner, er zijn nog maar weinig vrije garagisten over die bereid en geschikt zijn om zich te binden aan een formule,” aldus marktanalist Clem Dickmann van AUMACON. “Bovendien vallen er, om allerlei redenen, steeds vaker deelnemende bedrijven ook weer af.”

Inmiddels hebben de Nederlandse garageformules tezamen 4.178 deelnemers. Acht jaar geleden, in 2015, lag het aantal formuleleden nog maar op een kleine 2.500 bedrijven. “Nu gaat het steeds vaker om de kritische keuze van de juiste partner. En dat geldt zowel voor de garagist als voor de formule. De professionaliteit van het doorsnee universeel bedrijf is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Je ziet daarnaast ook dat de formules werken aan hun kwaliteit en breedte van de dienstverlening.”

Volop beweging

De 10 grootste formules zagen hun gezamenlijk aantal deelnemers in het afgelopen jaar met 3,9 procent toenemen. Die stijging ligt boven de overall toename van 0,8 procent. Het cijfer van het totaalaantal wordt overigens beïnvloed door de stopzetting van de formule Autoservice Netwerk dat in 2022 nog 52 vestigingen had.

Inmiddels hebben 16 formules de ‘magische’ grens van 110 vestigingen overschreden, waarmee landelijke dekking geclaimd kan worden. Een jaar geleden waren dat overigens nog 18 formules. De status van ‘landelijke dekking’ is belangrijk wanneer men diensten wil aanbieden aan bijvoorbeeld landelijkwerkende leasemaatschappijen.

Bosch Car Service is – met een vrijwel stabiel aantal vestigingen – al jaren veruit de grootste formule, gevolgd door Vakgarage (341) en de snelgroeiende informatieformule Bosch Workshop Partner (302). 14 formules noteren minder dan 50 deelnemers; de meeste van deze kleinere formules leiden een stabiel bestaan en noteren slechts sporadisch mutaties in het vestigingenaantal.

CarFix garageconcepten overzicht voor België

Ook in deze nieuwe editie van het garageformule-onderzoek is het Belgische conceptenoverzicht van vakblad CarFix opgenomen. Immers zijn 23 van de 38 Nederlandse formules ook in België actief. Het CarFix overzicht bevat alle 34 in België werkzame concepten. Dickmann: “Wij zijn blij met deze samenwerking gezien de grote interactie tussen de Nederlandse en Belgische markt.” Voor dealergroepen maakt AUMACON al vier jaar een apart onderzoek voor de Belgische markt.

Snelste groeier

Het eerste exemplaar van de Editie 2023 werd tijdens het Nationaal Garageformule Event uitgereikt aan de snelste, universele klimmer van dit jaar: AutoFirst Nederland. AUMACON-directeur Clem Dickmann: “AutoFirst – een formule van LKQ Fource en Vrooam – is onder deze naam al sinds 2003 actief. Na jaren van bescheiden groei is AutoFirst nu bezig aan een doorgroei richting de top-10. Inmiddels is met 164 deelnemers een goed gespreid netwerk ontstaan van zeer tevreden ondernemers. Getuige de gestaag klimmende score in het Bovag/Rosa-onderzoek is deze recente netwerkgroei namelijk hand in hand gegaan met een toenemende tevredenheid onder de aangesloten garagebedrijven, een wenssituatie voor iedere formule.” Ton Sieljes, formulemanager van Autovakmeester – en winnaar van vorig jaar – reikte het eerste exemplaar uit aan AutoFirst-directeur Rogier Roet. De uitreiking vond plaats op 18 september in Dauphine in Amsterdam en kwam tot stand met medewerking van BNR Nieuwsradio.

[fotobijschrift:] Het eerste exemplaar van de AUMACON Garageformule Top-40 Editie 2023 wordt in ontvangst genomen door Rogier Roet (rechts) uit handen van Ton Sieljes – de winnaar van vorig jaar.

Sponsorpartners

Voor de totstandkoming van deze dertiende uitgave werkt AUMACON samen met een zestal hoogwaardige sponsorpartners: Bovemij, LKQ Fource, Michelin, Santander, TyresOn en VWE Automotive. Aan deze uitgave werd tevens meegewerkt door Bovag, Kentenkenloket.nl en Brembo, Aftersalesmagazine de CarFix.

Over de AUMACON Garageformule Top-40

De AUMACON Garageformule Top-40 beoogt een onafhankelijk en compleet beeld te geven van de ketenvorming in de Nederlandse markt voor universeel auto-onderhoud. De daarin acterende formules zijn beschreven in een 224 pagina’s tellend (gebonden) rapport dat marktpartijen en andere belanghebbenden helpt bij het verkrijgen van inzicht in deze snel veranderende sector. In het nieuwe onderzoekrapport wordt niet alleen een overzicht gepresenteerd van de bedrijf- en managementgegevens van iedere formule, maar is tevens een compleet overzicht opgenomen van alle deelnemers; in totaal 4.178 bedrijven. Bij ieder van die deelnemers is zoveel mogelijk extra informatie toegevoegd, zoals dealerschappen, merkspecialisaties en overige info, zoals nominaties voor brancheprijzen. Per formule zijn ook de deelnamecondities opgenomen, waarmee inzicht ontstaat in de gehanteerde contributies en vereisten voor aansluiting.

Binnen het aanbod van garageformule is een achttal clusters te onderscheiden. Universele franchiseformules – vaak aangestuurd vanuit de onderdelensector – zijn daarbij de meest voorkomende vorm. Daarnaast bestaat er een gering aantal formules dat vanuit dealerholdings of auto-importeurs worden aangestuurd. Verder zijn er 19 formules die zich primair richten op bepaalde automerken of deelmarkten (zoals informatie, leasing, autobanden of smeermiddelen).

 

Amsterdam/Leiden, 18 september 2023

Garageconcept Top-25 BE

voorbeeldpagina’s /exemples de pages Editie/Edition 2024 >>>

persbericht Editie 2024 (NL) >>>

communiqué presse Edition 2024 (FR) >>>

bestellen/commande Editie/Edition 2024 >>>

Garageconcept Top-25 (1.364 vestigingen!) in Excel of pdf? Informeer hier naar de tarieven >>> en bekijk hier alvast een voorbeeldbestaand in Excel.

Concept de garage Top-25 (1.364 points de vente!) en Excel ou pdf? Renseignez-vous sur les tarifs ici>>> et consultez un exemple de fichier dan Excel ici.

Lees hier het artikel in Traxio Magazine. Lisez l’article dans Traxio Magazine ici.


Sponsorpartners van de Editie 2024 zijn:

                                             


Editie/Edition 2024:

Eerste totaaloverzicht Belgische garageconcepten

AUMACON brengt de 25 belangrijkste concepten in beeld

Onafhankelijk kennisbureau voor de mobiliteitsector AUMACON presenteert voor de eerste maal het Garageconcept-onderzoek voor België. Een van de conclusies: veel concepten zijn nog volop in opbouw. Er zal in de komende jaren nog sterke expansie gewenst zijn wil men voldoende marktkracht en waarde voor de deelnemende garagisten kunnen garanderen.

Marktanalist Clem Dickmann van AUMACON: “Er zijn maar vijf universeel concepten die in België de 80-vestigingengrens overschrijden. Die grens wordt vaak gezien als criterium voor de claim van ‘landelijke dekking’. Vooral voor het maken van afspraken met leasemaatschappijen is deze claim belangrijk. Veel concepten komen zelfs niet verder dan zo’n 50 deelnemers. Tenzij men redenen heeft om bewust klein te blijven is er voor de meeste concepten dus urgentie om snel in deelnemersaantal te groeien. Dat proces zal zich al in de komende jaren gaan inzetten. AUMACON zal dat jaarlijks meten en middels herhaling van dit onderzoek verslag gaan doen.

De vijf grootste concepten zijn gezamenlijk goed voor 703 deelnemers, ofwel iets meer dan de helft van de totale Top-25. Euro Repar Car Service (een concept van autofabrikant Stellantis) is met 170 vestigingen het grootste concept in België, gevolgd door 1,2,3 Autoservice (Doyen Auto) en Bosch Car Service (Robert Bosch).


Un premier aperçu global des concepts de garage belges

AUMACON met en lumière les 25 concepts les plus importants

Le bureau d’études de marché du secteur de la mobilité AUMACON présente pour la toute première fois un rapport d’enquête portant sur le concept de garages en Belgique. L’une des conclusions de cette enquête est que de nombreux concepts sont encore en phase de construction. Une forte expansion sera encore nécessaire dans les années à venir si l’on veut garantir une puissance sur le marché et une valeur suffisantes pour les garagistes participants.

Clem Dickmann, le directeur d’AUMACON: “Seuls cinq concepts universels dépassent la barre des 80 établissements en Belgique. Cette limite est souvent considérée comme un critère pour l’affirmation d’une “couverture nationale”, une affirmation particulièrement importante pour la conclusion d’accords commerciaux avec des sociétés de leasing. De nombreux concepts ne dépassent même pas une cinquantaine de participants. Ainsi, et sauf s’ils ont de bonnes raisons pour ne pas grandir, il est urgent pour la plupart des concepts d’augmenter rapidement le nombre de participants. Ce processus commencera déjà à se mettre en place dans les prochaines années. AUMACON mesurera cette évolution d’année en année et commencera à en rendre compte par le biais d’enquêtes répétées.

Les cinq concepts les plus importants représentent collectivement 703 participants, soit un peu plus de la moitié de l’ensemble du Top 25. Euro Repar Car Service (une formule du constructeur automobile Stellantis) est le plus grand concept en Belgique avec 170 garages, suivi par 1,2,3 Autoservice (Doyen Auto) et Bosch Car Service (Robert Bosch).

Leasemaatschappij Top-100 NL

In Editie 2023 is tevens de Deelautoconcept Top-5 en de Belgische Leasemaatschappij Top-20 opgenomen!

voorbeeldpagina Editie 2023 >>>

persbericht Editie 2023 >>>

bestellen Editie 2023 >>>

Leasemaatschappij Top-100 in pdf? Informeer hier naar de tarieven >>>

Zie hier voor een video-impressie van het Nationaal Autolease Event 2023. Het eerstkomende Nationaal Autolease Event wordt gehouden in oktober 2024.


Het Nationaal Autolease Event 2024 wordt gehouden op maandag 14 oktober 2024 in Dauphine Amsterdam.

Sponsorpartners van de Editie 2024 zijn:

              

                                                             


Editie 2023

Gezamenlijke leasemaatschappijen naar anderhalf miljoen voertuigen

Top-10 groeit naar 79% marktaandeel, Arval de snelst groeiende

De leasesector blijft zich uitstekend manifesteren in het huidige economisch klimaat, aldus een analyse van marktanalist AUMACON. Mede gestimuleerd door het aanhoudend hoge bedrijvigheidsniveau van de Nederlandse economie groeide het totale wagenpark van de 100 grootste autoleasemaatschappijen het afgelopen jaar naar net iets meer dan anderhalf miljoen voertuigen. De tien allergrootsten noteerden de grootste groei, maar ook bij veel kleinere leasemaatschappijen valt er wagenparkgroei te noteren. Daarbij nam het financiële resultaat van vrijwel alle leasemaatschappijen navenant toe.

Ook overzicht Belgische markt
Het jaarlijkse AUMACON Leasemaatschappij Top-100 onderzoek geeft diepgaand inzicht in de marktverhoudingen binnen Nederlandse autoleasesector. Dit onafhankelijk onderzoek naar de 100 grootste autoleasemaatschappijen in Nederland vond dit jaar voor de negende keer plaats. In het onderzoekrapport is dit jaar voor het eerst ook een overzicht van de Belgische autoleasemarkt opgenomen.

Uit het Nederlandse onderzoek blijkt onder meer de sterke concentratie van de markt bij de grootste leasemaatschappijen. De tien grootsten hebben halverwege 2023 liefst 79,0 procent van alle leaseauto’s in hun beheer; dat was een jaar tevoren voor de toenmalige top-10 nog maar 76,4 procent. AUMACON-directeur Clem Dickmann: “De allergrootste marktpartijen verstevigen hun dominante positie. Een fenomeen dat ook in andere deelsectoren van de automarkt zichtbaar is. Maar anders dan bijvoorbeeld bij autodealers blijft er in de leasesector toch ook ruimte voor kleinere regiogerichte en gespecialiseerde partijen.”

LeasePlan op één, Arval BNP Paribas snelst groeiend
LeasePlan is weer terug op haar vertrouwde positie als de grootste autoleasemaatschappij van ons land. Volkswagen Pon Financial Services nam die positie in 2022 tijdelijk over, mede doordat LeasePlan vertraagd rapporteerde. LeasePlan is inmiddels volledig overgenomen door de Franse bank Société Générale, dat ook eigenaar is van ALD Automotive. Beide bedrijven hebben voor overzicht nog apart gerapporteerd, maar zullen in de loop van 2024 gecombineerd acteren onder de nieuwe naam Ayvens.

AUMACON overhandigt ieder jaar het eerste exemplaar van de nieuwste Editie aan een partij die opvalt te midden van de andere partijen. Die eer is dit jaar toegevallen aan Arval BNP Paribas. Dit bedrijf springt er dit jaar uit door een kloeke toename van haar wagenpark, mede veroorzaakt door de integratie van de overgenomen Terberg Business Lease Group. Het bedrijf klimt dit jaar van de negende naar de zesde plaats in de zeer competitieve leasemarkt in Nederland.” Arval BNP Paribas is overigens al wel de grootste leasemaatschappij in België, zo blijkt uit de analyse van AUMACON.
De uitreiking vond plaats op maandag 23 oktober in Dauphine in Amsterdam tijdens het Nationaal Autolease Event en kwam tot stand met medewerking van BNR Nieuwsradio.

[Fotobijschrift:] Het eerste exemplaar van de AUMACON Leasemaatschappij Top-100 Editie 2023 wordt in ontvangst genomen door de heer Andrea Falcone (rechts) general manager van Arval BNP Paribas in Nederland uit handen van Clem Dickmann.

Het gehele rapport bevat 155 pagina’s en is te verkrijgen via aumacon.nl.
Voor de totstandkoming van deze uitgave werd AUMACON ondersteund door zes vooraanstaande sponsorpartners: Allianz, CarWise, Indicata, LKQ/Fource, VWE Automotive en 4FleetGroup.

 


25 July

Hyundai posts record Q2 profit on strong U.S. sales

Sales in the U.S., Hyundai's biggest revenue-generating market, edged up 2.2 percent as high-margin SUV demand and a jump in hybrid sales helped boost volumes.

Read more
25 July

CEO Makoto Uchida says Nissan U.S. incentive spending nearly erases quarterly profit

Nissan CEO Makoto Uchida says soaring U.S. selling expenses fueled a 99 percent plunge in it’s quarterly operating profit, forcing him to cut the company’s full-year earnings forecast.

Read more
25 July

Stellantis to reduce output, cut prices after earnings plunge on weak U.S. results

Stellantis is counting on lower production, price cuts and new model launches to reverse plunging profits.

Read more
Aumacon gebruikt cookies om de site goed te laten functioneren voor analysedoeleinden en om u van relevante advertenties te voorzien.
Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Blijft u onze site gebruiken dan gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.
accept2