AUMACON, dé automotive branchekenner

Welkom bij AUMACON, het onafhankelijk kenniscentrum voor de mobiliteitsector, sinds 2002. Op deze website vindt u informatie over onze dienstverlening, organisatie en brancheonderzoeken. Ook kunt u van hieruit toegang verkrijgen tot de grootste en compleetste automotive Kennisbank van Nederland: CARmonitor.

Bij uw eerste bezoek aan CARmonitor dient u een account aan te maken; dat kan hier. In sommige gevallen is dat account kosteloos. Dan gaat het natuurlijk om onze vaste klantrelaties en sponsorpartners, maar bijvoorbeeld ook studenten van IVA-Driebergen hebben vrijelijk toegang. Is geen van de kosteloze kwalificaties op u van toepassing dan weet u zich tegen een geringe vergoeding alsnog verzekerd van onbeperkte toegang tot Kennisbank CARmonitor.

Onze nieuwsbrief (CARmonitor Update) houdt u daarnaast op de hoogte van de jongste ontwikkelingen. Bent u nog niet één van de ruim acht duizend abonnees? Meldt u zich dan nu kosteloos aan.

Nog een vraag? Laat het even weten!  Ik heb nog een vraag aan AUMACON >>>

Nationaal Dealerholding Event 2023, dinsdag 20 juni Dauphine Amsterdam

Hét meeting point voor de grootste autodealers van Nederland. Met een line-up van Nederlandse en buitenlandse sprekers die hun visie gaan geven op de branche van vandaag en morgen.

Thema: ‘Volle kracht vooruit voor de autodealer, maar waarheen dan?’

Als iets zich de afgelopen jaren heeft gewezen is het wel dat de mobiliteitsector nog voldoende ruimte laat voor zowel oude als nieuwe businessconcepten. Maar de turbulente buitenwereld noodzaakt tot nadenken over de toekomst. Nieuwe omstandigheden in de markt maar ook veranderde structuren (denk aan agentschappen) binnen de sector nopen tot een koerswijziging voor het dealerbedrijf. Maar wat is daarbij een verstandige richting?

Kortom, Houdt het huidige concept ‘autodealer’ – ondanks de mooie rendementen van dit moment – nog lang stand? Dit belangrijke thema wordt tijdens het Nationaal Dealerholding Event belicht vanuit meerdere invalshoeken.

Dinsdag 20 juni Dauphine Amsterdam

Dagvoorzitter: Meindert Schut, presentator van onder meer De Nationale Autoshow van BNR Nieuwsradio. 

ontvangst: 15:30 uur – 16:00 uur

programma deel 1 (16:00 uur – 17:30 uur)

 • Jan Jaap Koops, business development manager RDC; over de jongste ontwikkelingen in de markt.
 • Dorianne Richelle, country manager AutoScout24; over actuele ontwikkelingen in de online automotive wereld
 • Bernard Lycke, director general Cecra Brussel; over de strategische positie van de autodealer (en de agent)

programma deel 2 (17:45 uur – 18:30 uur)

 • Presentatie (engelstalig) verzorgd in samenwerking met DCDW:                                                                                                                         Bill Wittenmyer, cso DealerOn, business strateeg, motivational speaker, automotive retail champion; over dealerwinstgevendheid
 • uitreiking AUMACON Dealerholding Top-100 Editie 2023

Alvast inschrijven? Dat kan. Klik hier voor uw gegarandeerde plaats

Kijk  alvast hier voor een impressie van de Editie 2022 >

     

     

Dealerholding Top-100 NL

voorbeeldpagina’s Editie 2023 >>>

persbericht Editie 2022; event >>>

persbericht Editie 2022; uitreiking >>>

bestellen Editie 2023 >>>

Dealerholding Top-100 (met 1.007 vestigingen!) in Excel of pdf? Informeer hier naar de tarieven >>> en bekijk hier alvast een voorbeeldbestand in Excel.


Sponsorpartners van de Editie 2023 zijn:

             

           


Editie 2022:

100 topdealers samen op bijna 90% marktaandeel
10 grootsten pakken daarvan al de helft!

Van Mossel marktleider Benelux!

De 100 allergrootste autodealers namen vorig jaar al 89,8 procent van de totale verkoop van nieuwe auto’s in ons land voor hun rekening, de Top-50 klom naar een marktaandeel van 76,5 procent, de 10 allergrootsten noteerden tezamen 45 procent van de totaalmarkt. Dit en meer volgt uit Editie 2022 van het jaarlijks dealerholdingonderzoek van AUMACON.

De groei die de grootste Nederlandse dealerbedrijven het afgelopen jaar hebben doorgemaakt is andermaal spectaculair. Bij de start van dit onderzoek (in 2004) hadden de 50 grootste dealers nog maar een derde van de automarkt in handen, in 2021 zijn ze samen al goed voor ruim driekwart van de markt. En de groei is er nog niet uit volgens de analisten van AUMACON. Vooral door de talrijke overnames groeit het marktaandeel van de topdealers jaarlijks nog enkele procenten. Het snelst groeien de allergrootse dealers. De Top-10 klom vorig jaar zelfs naar een gezamenlijk marktaandeel van 45 procent, zodat er voor de overige dealers in de Top-100 (de plekken 11 tot en met 100) nog maar eenzelfde aandeel overblijft.

Volume- en premiummerken worden vrijwel uitsluitend door bedrijven uit de Top-100 vertegenwoordigd. De overige merken – zoals Mazda, Mitsubishi, Honda en Suzuki – laten zich veelal vertegenwoordigen door kleinschalige dealerbedrijven. Daarnaast is er een groeiend aantal merken – zoals Tesla, Polestar en Lynk & Co – dat het dealerkanaal zoveel mogelijk omzeilt en uitsluitend online bestelbaar is.

Van Mossel naar bijna 12% marktaandeel, Stern terug in Top-3
In 2018 kwam er een einde aan het jarenlange lijstaanvoerderschap van de toenmalig beursgenoteerde Stern Groep. Van Mossel Automotive Groep nam de koppositie over en staat deze ook in 2021 niet af. In tegendeel. Het bedrijf groeide vorig jaar maar liefst naar een verkoopaantal in Nederland van 46.032 stuks en heeft daarmee 11,8 procent van de Nederlandse markt in handen. Inmiddels heeft men de focus meer op het nabije buitenland gericht. Zo is Van Mossel inmiddels ook marktleider in de Benelux met een Benelux-marktaandeel van 7,9 procent.
Op het Nederlandse podium heeft Dealer Groep Pon haar tweede positie behouden. Op drie een oude bekende: Stern. Onder de vlag van het Zweedse Hedin Automotive is Stern weer terug in de Top-3. Verder is ook de groeispurt van de Top-10 als geheel zeer opvallend. Ondanks de met 6 procent gedaalde totaalmarkt weet de helft van de 10 grootste dealers in 2021 het verkoopaantal te verbeteren.

Door tal van fusies en overnames kent Editie 2022 van de AUMACON Dealerholding Top-100 liefst elf nieuwe namen. Allereerst Lynk & Co op plek 26. Verder in de ranglijst van 51 tot 100: Auto Sturm, Korterink, AutoRomme, P. Troost & Zonen, Van Leussen, Auto Winters, Bangarage, Strikwerda, Vos Autobedrijven en Auto Drenth Groep.

Deze nieuwkomers nemen de plaatsen in van evenzoveel afvallers, waarvan er zes door overname zijn verdwenen: Auto Palace Groep, Autogroep, Huiskes Kokkeler, Indumij Groep, Keram en Visscher Autogroep. Vijf dealers komen vanwege een te gering verkopenaantal niet meer in de lijst voor.

Achttiende editie
Dit belangrijke brancheonderzoek is dit jaar voor de achttiende jaar op rij uitgevoerd. Het complete onderzoekrapport is te bestellen via aumacon.nl. In de exclusieve, gebonden boekuitvoering van 228 pagina’s wordt niet alleen een overzicht gegeven van de commerciële cijfers, maar vindt de lezer ook financiële bedrijfsinformatie, leveranciers – en contactgegevens alsmede inzicht in de ontstaansgeschiedenis van deze Nederlandse bedrijven. Er wordt bovendien een compleet en gedetailleerd overzicht gegeven van alle bijbehorende 1.006 vestigingen. Daarnaast is een analyse opgenomen van de Nederlandse automarkt en is er een overzicht van de Nederlandse importeurs alsmede van de Europese en Belgische autoconcerns.

Sponsorpartners
De totstandkoming van de AUMACON Dealerholding Top-100 is mede mogelijk gemaakt door de inzet van een zestal vooraanstaande sponsorpartners: AutoScout24, Bovemij, CarGarantie, Findio voor Auto, Fortron Automotive en TotalEnergies.

Dealergroep/groupe Top-50 Belux

voorbeeldpagina’s /exemples de pages Editie/Edition 2022 >>>

persbericht Editie 2022 (NL)

communique presse Edition 2022 (FR)

bestellen /commande Editie/Edition 2022 >>>

Dealergroep Top-50 (640 vestigingen!) in Excel of pdf? Informeer hier naar de tarieven >>> en bekijk hier alvast een voorbeeldbestaand in Excel.

Dealer Groupe Top-50 (640 points de vente!) en Excel ou pdf? Renseignez-vous sur les tarifs ici>>> et consultez un exemple de fichier dan Excel ici.

De Editie 2023 verschijnt in augustus 2023. / L’édition 2023 sera publiée en août 2023.


Sponsorpartners van de Editie 2023 zijn: / Les partenaires sponsors de l’édition 2023 sont:

         

 

            

Editie/Edition 2022:

België: 10 grootste autodealers samen goed voor kwart van de markt, Top-50 gegroeid naar 52,3 procent

De grootste Belgische autodealers hebben hun positie in het voorbije jaar nadrukkelijk wederom verbeterd. De 10 allergrootste autodealers waren in 2021 goed voor ruim een kwart van de totale autoverkoop. De Top-50 van de Belgische autodealers zag zijn marktaandeel stijgen tot 52,3 procent. Dit zijn enkele bevindingen uit het derde Belux dealergroepenonderzoek van AUMACON.

Het marktonderzoeksbureau voor de mobiliteitssector AUMACON heeft andermaal de grootste Belgische en Luxemburgse autoverdelers in kaart gebracht. Soortgelijk onderzoek wordt al geruime tijd gedaan voor de Nederlandse markt. Volgens directeur Clem Dickmann van AUMACON is dit onderzoek voor België uiterst belangrijk. “In België is een proces gaande rondom overnames en fusies in de autoretailsector. Het verhandelen van auto’s gaat zich steeds meer concentreren rond de grote dealergroepen. Die ontwikkeling is ook al in veel Europese landen zichtbaar. Met onze onderzoeken streven wij ernaar om dit proces van schaalvergroting inzichtelijk te maken.” Volgens Dickmann is deze schaalvergroting nu ook in België krachtig ingezet. Verwacht wordt dan ook dat deze ontwikkeling zich in de komende jaren nog zal voortzetten.

D’Ieteren met afstand op kop
In België staat D’Ieteren al jaren aan kop als grootste verkooporganisatie van nieuwe auto’s. De afstand tot de snel oprukkende Van Mossel Automotive Groep is echter in korte tijd geminimaliseerd. Het vooral in Limburg opererende A&M Invest is daardoor naar de derde plaats verwezen. Naast Van Mossel heeft in 2021 ook het naar de vierde plaats geklommen Autosphere (onderdeel van Emil Frey) betere verkoopcijfers gepresenteerd. De als zevende geklasseerde Valckenier blijft vrijwel gelijk, de overige Top-10 dealers zagen hun verkoopcijfers ongeveer in gelijke verhouding tot de totaalmarkt dalen.
De gehele Top-10 heeft in België gedurende 2021 aldus totaal 25,2 procent van alle nieuwe personen en bedrijfswagens aan de man gebracht. De totale Top-50 klom vorig jaar naar een marktaandeel van 52,3 procent. Ter vergelijking: vorig jaar klom de Nederlandse Top-50 naar een marktaandeel van 76,4 procent. “Mogelijk dat de Belgische situatie ook die kant op gaat, al lijkt dat nog ver weg. Maar dat er sprake is van een snelle inhaalslag is evident. Een noodzakelijke ontwikkeling want de efficiency van autobedrijven moet omhoog om voor de toekomst een gezond rendement te waarborgen. Vooral grotere bedrijven profiteren daarbij van hun omvang.”

Derde uitgave

Het complete onderzoeksrapport is te bestellen via aumacon.be en aumacon.nl. In de exclusieve, gebonden boekuitvoering van 172 pagina’s staat niet enkel een overzicht van de commerciële cijfers, maar de lezer vindt er ook financiële bedrijfsinformatie, leveranciers – en contactgegevens. Er wordt bovendien een compleet en gedetailleerd overzicht gegeven van alle 588 vestigingen. Op de website is een voorbeeld te vinden. Het onderzoeksrapport bevat bovendien een overzicht van de Luxemburgse Top-6 plus de bijbehorende 52 vestigingen.

Sponsorpartners
Het tot stand komen van de Belgische Dealergroep Top-50 is mede mogelijk gemaakt door de inzet van een zestal vooraanstaande sponsorpartners: BCA, CarGarantie, CarWise Group, Traxio, VWE Automotive en 2dehands.be/2ememain.be.

Les 10 principaux concessionnaires automobiles belges couvrent un quart du marché, le Top-50 est passé à 52,3% de parts de marché

Une fois encore, les principaux concessionnaires belges ont nettement amélioré leur position au fil de l’année écoulée. L’année dernière, les 10 plus gros concessionnaires automobiles ont signé plus d’un quart des ventes totales des voitures. Le Top-50 des concessionnaires automobiles belges a vu ses parts de marché grimper jusqu’à 52,3 %.
Ce sont là quelques conclusions reprises dans la troisième enquête portant sur les groupements de concessionnaires et réalisée par AUMACON.

Une fois de plus, le bureau d’études de marché du secteur de la mobilité AUMACON a cartographié les principaux concessionnaires automobiles belges et luxembourgeois. Des études similaires sont réalisées depuis plusieurs années pour le marché néerlandais. D’après le directeur d’Aumacon, monsieur Clem Dickmann, cette étude portant sur la Belgique est particulièrement intéressante.
“En Belgique, on observe un grand nombre de reprises et de fusions dans le secteur. Le commerce automobile y est de plus en plus concentré sur d’importants groupements de concessionnaires, une évolution que l’on observe dans de nombreux pays européens. Avec nos études, nous visons plus de transparence dans ce contexte.”
D’après Monsieur Dickmann, ce processus d’agrandissement d’échelle commence à se faire sentir en Belgique également. Il faut s’attendre à ce que cette tendance se poursuive dans les années à venir.

 

D’Ieteren, largement en tête

En Belgique, cela fait des années que D’Ieteren est en tête des ventes de voitures neuves. Depuis quelque temps pourtant, l’écart avec Van Mossel Automotive Group a bien diminué. De ce fait, A&M Invest, surtout actif dans le Limbourg, se retrouve en troisième position. Tout comme Van Mossel Automotive Group, Autosphere (Emil Frey) a réalisé de meilleures ventes en 2021, ce qui explique sa quatrième place au classement. Classé septième, Valckenier signe des résultats pratiquement identiques à ceux de l’année précédente. Les autres concessionnaires du Top-10 ont vu leurs ventes baisser à peu près au même rythme que l’ensemble du marché.
Au total, le Top-10 belge a réalisé en 2021 25,2% de toutes les ventes de véhicules neufs (particuliers et utilitaires). Le Top-50 est passé à 52,3% de parts de marché l’année dernière. A titre de comparaison: cette même année, le Top-50 néerlandais couvrait 76,4% de parts de marché.
“Il se pourrait que la situation évolue dans le même sens en Belgique, même si l’on en est encore bien loin aujourd’hui. Il est pourtant clair que le mouvement de rattrapage s’accélère. Et c’est absolument nécessaire, car l’efficience des entreprises automobile doit être revue à la hausse pour pérenniser une rentabilité saine. Dans ce contexte, ce sont surtout les grandes entreprises qui profitent de leur taille.”

 

La troisième édition

Le rapport complet peut être commandé par le biais de aumacon.be et de aumacon.nl. Cet ouvrage exclusif de 172 pages ne renferme pas seulement une synthèse des chiffres commerciaux, mais le lecteur y trouvera également de nombreuses informations financières portant sur les sociétés et les fournisseurs, ainsi que toutes leurs coordonnées. Il offre par ailleurs un aperçu complet et détaillé des 501 implantations. Vous en trouverez un exemple sur le site web. Le rapport de cette étude reprend par ailleurs un aperçu du Top-6 luxembourgeois, avec ses 52 implantations.

Les partenaires/sponsors
La réalisation de l’ouvrage AUMACON Dealergroupe Top-50 Belge a été facilitée grâce à l’engagement de six partenaires/sponsors éminents: BCA, CarGarantie, CarWise Group, Traxio, VWE Automotive et 2dehands.be/2ememain.be.

Garageformule Top-40 NL

voorbeeldpagina’s Editie 2022 >>>

persbericht Editie 2022 >>>

bestellen Editie 2022 >>>

Garageformule Top-40 (Editie 2022: 4.143 vestigingen!) in excel of pdf? Mail met uw wensen naar backoffice@aumacon.nl >>> en bekijk alvast het voorbeeldbestand in Excel.

NIEUW IN DE EDITIE 2022: garageconceptenoverzicht België door vakblad CarFix.

Zie hieronder voor een impressie van het tiende Nationaal Garageformule Event, gehouden op 26 september 2022.

 


Sponsorpartners van de Editie 2023 zijn:

                       


Editie 2022

Garageformules optimaliseren en internationaliseren

18 formules kunnen ‘landelijke dekking’ claimen, 23 ook actief in België

Onafhankelijk kennisbureau voor de mobiliteitsector AUMACON heeft de twaalfde uitgave van het bekende Garageformule Top-40 onderzoek gepresenteerd. Een van de conclusies: de tijd van spectaculaire groei van het aantal deelnemers ligt achter ons. In nogal wat gevallen is er zelfs sprake van afname. “De nieuwe werkelijkheid. Het afgelopen jaar hebben veel formules fors ingezet op groei. Maar de spoeling wordt dunner, er zijn nog maar weinig vrije garagisten over die zich wensen te binden aan een formule,” aldus marktanalist Clem Dickmann van AUMACON. Inmiddels hebben de Nederlandse garageformules tezamen 4.143 deelnemers. Zeven jaar geleden, in 2015, lag het aantal formuleleden nog maar op een kleine 2.500 bedrijven. “De aanvankelijke weerstand tegen aansluiting behoort tot het verleden. Nu gaat het steeds vaker om de keuze voor de juiste partner. En dat geldt zowel voor de garagisten als voor de formules”

De 10 grootste formules zagen hun gezamenlijk aantal deelnemers in het afgelopen jaar met 6,4 procent toenemen. Die stijging ligt net iets onder de overall toename van 6,9 procent. De groei van het totaalaantal wordt overigens mede beïnvloed door de toetreding van een twee nieuwe formules: Lease Service Partner en ABC Lease Partner. Daartegenover staat het verdwijnen van een drietal kleine formules: LeasePlan Service Center, Requal Erkend Reparateur en Vovas (VW/Audi Specialisten).
Inmiddels hebben 18 formules hebben de ‘magische’ grens van 110 vestigingen overschreden, waarmee landelijke dekking geclaimd kan worden. Dit is belangrijk wanneer men diensten wil aanbieden aan bijvoorbeeld landelijkwerkende leasemaatschappijen.

Bosch Car Service is – thans met 418 vestigingen – al jaren veruit de grootste formule, gevolgd door Vakgarage (337) en de informatieformule Bosch Workshop Partner (260). 14 formules noteren minder dan 50 deelnemers; de meeste van deze kleinere formules leiden een stabiel bestaan en noteren slechts sporadisch mutaties in het vestigingenaantal.

NIEUW: toevoeging CarFix garageconcepten overzicht voor België

In de nieuwe Editie van het garageformule-onderzoek is nu voor het eerst het Belgische conceptenoverzicht van vakblad CarFix opgenomen. Immers 23 van de 39 Nederlandse formules zijn ook in België actief. Het CarFix overzicht bevat alle 31 in België werkzame concepten. Dickmann: “Wij zijn blij met deze samenwerking, te meer omdat wij de afgelopen jaren steeds meer vragen kregen over de Belgische markt. Voor de dealergroepen maakt AUMACON al drie jaar een apart onderzoek voor de Belgische markt. Nu is daar de eerste stap voor de universeel bedrijven aan toegevoegd.”

Snelste groeier
Het eerste exemplaar van de Editie 2022 werd tijdens het Nationaal Garageformule Event uitgereikt aan de snelste, universele klimmer van dit jaar: Autovakmeester. AUMACON-directeur Clem Dickmann: “Autovakmeester – een formule van Alliance Automotive Group Benelux – is onder deze naam nog maar sinds 2018 actief. In feite is het een voortzetting van de voormalige formule AD Autobedrijf dat vanaf 2021onder de vleugels van Autodistribution Nederland aan een herlancering bezig is. De afgelopen jaren heeft Autovakmeester fors geïnvesteerd in de toegevoegde waarde van deze nieuwe formule. En met succes. Inmiddels is met 180 deelnemers landelijke dekking een feit. Getuige de hoge score in het Bovag/Rosa-onderzoek is deze snelle groei zelfs samengegaan met een zeer hoge tevredenheid onder de aangesloten garagebedrijven, een prestatie van formaat.” Martijn Pfeiffer, ceo van Eurol – de winnaar van vorig jaar – reikte het eerste exemplaar uit aan Ton Sieljes, formulemanager van Autovakmeester. De uitreiking vond plaats op 26 september in Dauphine in Amsterdam en kwam tot stand met medewerking van BNR Nieuwsradio.

Over de AUMACON Garageformule Top-40
De AUMACON Garageformule Top-40 beoogt een onafhankelijk en compleet beeld te geven van de ketenvorming in de Nederlandse markt voor universeel auto-onderhoud. De daarin acterende formules zijn beschreven in een 280 pagina’s tellend (gebonden) rapport dat marktpartijen en andere belanghebbenden helpt bij het verkrijgen van inzicht in deze snel veranderende sector. In het nieuwe onderzoekrapport wordt niet alleen een overzicht gepresenteerd van de bedrijf- en managementgegevens van iedere formule, maar is tevens een compleet overzicht opgenomen van alle deelnemers; in totaal 4.143 bedrijven. Bij ieder van die deelnemers is zoveel mogelijk extra informatie toegevoegd, zoals dealerschappen, merkspecialisaties en overige info, zoals nominaties voor brancheprijzen. Per formule zijn ook de deelnamecondities opgenomen, waarmee inzicht ontstaat in de gehanteerde contributies en vereisten voor aansluiting.
Binnen het aanbod van garageformule is een achttal clusters te onderscheiden. Universele franchiseformules – vaak aangestuurd vanuit de onderdelensector – zijn daarbij de meest voorkomende vorm. Daarnaast bestaat er een gering aantal formules dat vanuit dealerholdings of auto-importeurs worden aangestuurd. Verder zijn er 19 formules die zich primair richten op bepaalde automerken of deelmarkten (zoals informatie, leasing, autobanden of smeermiddelen). Het complete rapport is te bestellen via aumacon.nl.

Leasemaatschappij Top-100 NL

NIEUW: in Editie 2022 is tevens de Deelautoconcept Top-10 opgenomen!

voorbeeldpagina Editie 2022 >>>

persbericht Editie 2022 >>>

bestellen Editie 2022 >>>

Leasemaatschappij Top-100 in pdf? Informeer hier naar de tarieven >>>

Bekijk hier een impressie van het Nationaal Autolease Event van 24 oktober 2022.


Sponsorpartners van de Editie 2023 zijn:

                                            


Editie 2022

100 grootste leasemaatschappijen groeien 4%

Top-10 dominant, maar ook kleine partijen floreren
Volkswagen Pon Financial Services de nummer 1 van Nederland

Ondanks de verminderde aankoopbelangstelling voor nieuwe en gebruikte auto’s groeide het totale wagenpark van de 100 grootste autoleasemaatschappijen het afgelopen jaar met 4,0 procent toe. De tien allergrootsten noteerden daarbij zelfs een gemiddelde groei van 5,5 procent. Maar ook bij veel kleinere leasemaatschappijen valt er wagenparkgroei te noteren. Daarbij nam het financiële resultaat van vrijwel alle leasemaatschappijen navenant toe. De leasesector heeft vooralsnog niet onder de huidige economische en maatschappelijke omstandigheden te lijden, aldus een analyse van marktanalist AUMACON.

Het jaarlijkse AUMACON Leasemaatschappij Top-100 onderzoek geeft diepgaand inzicht in de marktverhoudingen binnen Nederlandse autoleasesector. Dit onafhankelijk onderzoek naar de 100 grootste autoleasemaatschappijen in Nederland vond dit jaar voor de achtste maal plaats.it het onderzoek blijkt onder meer de sterke concentratie van de markt bij de grootste leasemaatschappijen. De tien grootsten hebben halverwege 2022 liefst 76,4 procent van alle leaseauto’s in hun beheer; dat was per juni 2021 voor de toenmalige top-10 nog maar 72,1 procent. AUMACON-directeur Clem Dickmann: “Wat je ook in andere segmenten van de autosector ziet is dat de allergrootste marktpartijen hun dominante positie verder verstevigen en uitbouwen. Niettemin blijkt er in de leasesector toch ook zeker nog ruimte voor kleine regiogerichte en gespecialiseerde partijen.”

Nieuwe nummer één: Volkswagen Pon Financial Services

Na decennia van marktleiderschap is Leaseplan niet langer de grootste autolessor van ons land. Volkswagen Pon Financial Services neemt per juni 2022 die positie over. “Vermoedelijk is deze verrassende koppositie niet voor lang. Zoals bekend bestaat het voornemen dat Leaseplan wordt overgenomen door de Franse bank Société Générale, waardoor een samensmelting met ALD Automotive gerealiseerd zou gaan worden. Zover is het echter nog niet,” aldus Dickmann. “Aangezien wij het eerste exemplaar van de nieuwste Editie graag overhandigen aan een partij die opvalt te midden van de andere partijen is deze eer dit jaar toegevallen aan de nieuwe nummer één in Nederland: Volkswagen Pon Financial Services. Men dankt deze koppositie onder meer aan een wagenpark groei van 5,6 procent, waarmee boven de markt gepresteerd wordt.” De uitreiking vond plaats op 24 oktober in Dauphine in Amsterdam en kwam tot stand met medewerking van BNR Nieuwsradio.

[fotobijschrift:] Het eerste exemplaar van de AUMACON Leasemaatschappij Top-100 Editie 2022 wordt in ontvangst genomen door de twee managing directors van de board van Volkswagen Pon Financial Services, Jeroen de Bock, (midden) en Marcel Fickers (rechts) uit handen van Clem Dickmann.

Internationale connecties en tweewielers
De nieuwe AUMACON Leasemaatschappij Top-100 bevat essentiële informatie over deze belangrijkste spelers in de leasemarkt. Vaste items in het jaarlijkse overzicht zijn gegevens over eigendom, management, financiële resultaten en leveranciers. Ook wordt inzicht verschaft op het gebied van remarketing, keurmerken, klanten en klanttevredenheid en de samenstelling (leasevorm/brandstof/voertuigsoort) van het wagenpark. In deze jongste uitgave is tevens aandacht besteed aan de internationale connecties. Steeds meer Nederlandse leasebedrijven zoeken immers uitbreiding in naburige landen. Daarnaast is een achttal leasemaatschappijen onderdeel van een internationaal conglomeraat.
Nieuw is de toevoeging van zogenaamde leasefietsen. Ook al tellen deze tweewielers vooralsnog niet mee voor bepaling van de Top-100 rangorde, steeds meer leasemaatschappijen breiden hun mobiliteitsaanbod hiermee uit.

Deelautoconcept Top-10

Als extraatje bij het leaseonderzoek is ook dit jaar de Deelautoconcept Top-10 opgenomen in het totaalrapport. Dickmann: “We willen hiermee een aanzet geven om inzicht te krijgen in deze nieuwe en dynamische sector.” Het onderzoek betreft de zogenaamde B2C-concepten; MyWheels en Greenwheels zijn hier de leidende partijen. “Gezien de toenemende belangstelling voor het delen van auto’s hebben we deze sector nadrukkelijk aan ons onderzoeksterrein toegevoegd.”

Voor de totstandkoming van deze uitgave werd AUMACON ondersteund door zes vooraanstaande sponsorpartners: Allianz, CarWise, Financial Lease, Leasevergelijker, Vakgarage en VWE Automotive.


Dealer Group Top-100 EUROPE

European Dealer Group Top-100 active in 34 countries

In 2016 the Porsche Holding (Salzburg) sold the largest number new cars in Europe. The British Pendragon group and the Swiss Emil Frey group are the next followers. This and more follows from the new AUMACON Dealer Group Top-100 EUROPE, an extensive research amongst the 100 biggest car dealer groups in Europe. The report which is a good 240 pages long is presented today. Until 2013 this annual research was performed by the French market intelligence agency Autobiz, bur now the Dutch automotive specialist AUMACON has taken over.

Top-100 Dealer Groups are active in 34 European countries. France has 30 operating Top-100 groups, followed by Germany (26) and the United Kingdom (18). On the French market nearly all present Top-100 groups are domestic. The highest numbers of operating non-domestic groups can be found in Germany (7) and Hungary (6).

press release AUMACON Dealer Group Top-100 EUROPE >>>

table of contents >>>

Key issues in the research:

 • 100 Top dealer groups in geografical Europe
 • Report for general availability in high quality hardcopy and pdf
 • Data on Sales and finance, Strategy, ownership and network, Management and suppliers
 • Research partners: Autobiz Paris/Berlin and  University of Groningen
 • Sponsor partners: BCA and Total
 • Presentation: October 2017
 • Sample pages: ByMyCar (2 pages)

Buy here >>>

The Dealer Group Top-100 EUROPE research is sponsored by BCA Auctions and Total:

        total - kopie

researchpartners:

    rug

07 June

Mercedes signs 'green steel' agreement for Europe, North America

The Swedish start-up H2 Green Steel will provide 50,000 tons of low-CO2 steel for Mercedes production, starting in 2025.

Read more
07 June

Volvo EX30 EV promises low price, fast starts

Volvo's "small but mighty" first small SUV will not only be the brand's most affordable model -- with a starting price of 36,590 euros in Germany -- it will also be its quickest.

Read more
07 June

Chinese automakers lead bids for Ford's German site as tensions rise, report says

Ford says it will cease making cars at the Saarlouis factory on the border of France in 2025. It is said to want a reach a preliminary agreement on a sale later this month.

Read more
Aumacon gebruikt cookies om de site goed te laten functioneren voor analysedoeleinden en om u van relevante advertenties te voorzien.
Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Blijft u onze site gebruiken dan gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.
accept2