Welkom bij AUMACON, het onafhankelijk kenniscentrum van de automotive sector. Op deze website vindt u informatie over onze dienstverlening, organisatie en concepten. Ook kunt u van hieruit toegang verkrijgen tot de grootste en compleetste automotive kennisbank van Nederland: CARmonitor.

Bij uw eerste bezoek aan CARmonitor dient u een account aan te maken; dat kan hier. In veel gevallen is dat account kosteloos. Dan gaat het natuurlijk om onze vaste klantrelaties en sponsorpartners, maar bijvoorbeeld ook studenten van IVA-Driebergen hebben vrijelijk toegang. Is geen van de kosteloze kwalificaties op u van toepassing dan weet u zich tegen een geringe vergoeding alsnog verzekerd van onbeperkte toegang tot CARmonitor.

Nog even voor de duidelijkheid: onze nieuwsbrief (CARmonitor Update) houdt u regelmatig op de hoogte van de jongste ontwikkelingen. Bent u nog niet één van de ruim negen duizend abonnees? Meldt u zich dan nu kosteloos aan, zodat u regelmatig wordt bijgepraat over de jongste ontwikkelingen in onze branche!

Nog een vraag? Laat het even weten!  Ik heb nog een vraag aan AUMACON >>>

Nationaal Garageformule Event 2018 op 24 september in Dauphine

Ter gelegenheid van de 8ste uitgave van de Garageformule Top-40 organiseert AUMACON op maandag 24 september het Nationaal Garageformule Event 2018.

Wij bieden een afwisselend kennisprogramma met boeiende presentaties en een walking diner tot besluit. Het centrale thema van de middag: ‘Is er nog plaats voor het universeel autobedrijf in de mobiliteitsmarkt van de toekomst?’

Deelnemers ontvangen na afloop een exemplaar van de nieuwe AUMACON Garageformule Top-40 (ter waarde van € 225).

Dit event vindt plaats in Dauphine Amsterdam. Deelnemers ontvangen na afloop een exemplaar van de nieuwe AUMACON Garageformule Top-40 (ter waarde van € 225).

Wilt u er ook bij zijn? Schrijf nu in voor het Nationaal Garageformule Event 2018! >>>

Het programma staat onder dagvoorzitterschap van Meindert Schut, presentator van onder meer De Nationale Autoshow van BNR Nieuwsradio, en ziet er als volgt uit:

15.30 uur – 16.00 uur        inloop & ontvangst

16.00 uur – 17.00 uur        deel 1 programma

 • Sonny Duijn (sector econoom ABN AMRO): De automotive-sector is in beweging! Maar hoe dan en waarheen?
 • Marco van Beek (dga autobedrijf Marco van Beek): De zielenroerselen van een universeel
 • Martijn Bovée (general manager auto.nl):  Het verhaal van een start-up in autoland

17.15 uur – 18.15 uur        deel 2 programma

 • Pedro Thormodsen (cio eBay): Customer centricity, easier said than done
 • Clem Dickmann (ceo AUMACON): De marktontwikkelingen van en voor formules  

Uitreiking eerste exemplaar AUMACON Garageformule Top-40 Editie 2018

Vanaf 18.15 uur                borrel en walking dinner

Klik op de foto’s voor de sprekersprofielen.

Nationaal Autolease Event 2018 op 24 oktober in Loetje's Garage

 

Ter gelegenheid van de 4de uitgave van de Leasemaatschappij Top-100 organiseert AUMACON op woensdag 24 oktober het Nationaal Autolease Event 2018.

Wij bieden een afwisselend kennisprogramma met boeiende presentaties en een walking diner tot besluit. Het centrale thema van de middag: ‘Is het louter goud wat er blinkt in de leasesector? Welke extra kansen liggen nog te wachten? Welke bedreigingen worden over het hoofd gezien?’

Dit event vindt plaats in Loetje’s Garage in Ouderkerk a/d Amstel (Amstelveen). Deelnemers ontvangen na afloop een exemplaar van de nieuwe AUMACON Leasemaatschappij Top-100 (ter waarde van € 225).

Wilt u er ook bij zijn? Schrijf nu in voor het Nationaal Autolease Event 2018! >>>

Het programma staat onder dagvoorzitterschap van Meindert Schut, presentator van onder meer De Nationale Autoshow van BNR Nieuwsradio, en ziet er (voorlopig) als volgt uit:

15.30 uur – 16.00 uur        inloop & ontvangst

16.00 uur – 17.00 uur        deel 1 programma

 • Max Erich (sector econoom ING), met de Europese onderzoekresultaten naar (de gevolgen van) het fenomeen ‘car sharing’
 • Morten Holmsten (global sales director Autorola A/S): met een internationale visie op de ontwikkeling van remarketing
 • Nexus Communication: met info over Fleet Europe Summit 2018, Barcelona

17.15 uur – 18.15 uur        deel 2 programma

 • Wijnand de Geus (secretaris afd. Auto’s Rai Vereniging), met de stand van zaken rondom NEDC en WLTP
 • Hans Blink (marktkenner en voormalig CEO Athlon Carlease), waarheen, waarvoor met de autoleasesector? Een visie op de toekomst!
 • Uitreiking eerste exemplaar AUMACON Leasemaatschappij Top-100 Editie 2018 

Vanaf 18.15 uur                borrel en walking dinner

 

Dealer Group Top-100 EUROPE

European Dealer Group Top-100 active in 34 countries

In 2016 the Porsche Holding (Salzburg) sold the largest number new cars in Europe. The British Pendragon group and the Swiss Emil Frey group are the next followers. This and more follows from the new AUMACON Dealer Group Top-100 EUROPE, an extensive research amongst the 100 biggest car dealer groups in Europe. The report which is a good 240 pages long is presented today. Until 2013 this annual research was performed by the French market intelligence agency Autobiz, bur now the Dutch automotive specialist AUMACON has taken over.

Top-100 Dealer Groups are active in 34 European countries. France has 30 operating Top-100 groups, followed by Germany (26) and the United Kingdom (18). On the French market nearly all present Top-100 groups are domestic. The highest numbers of operating non-domestic groups can be found in Germany (7) and Hungary (6).

press release AUMACON Dealer Group Top-100 EUROPE >>>

table of contents >>>

Key issues in the research:

 • 100 Top dealer groups in geografical Europe
 • Report for general availability in high quality hardcopy and pdf
 • Data on Sales and finance, Strategy, ownership and network, Management and suppliers
 • Research partners: Autobiz Paris/Berlin and  University of Groningen
 • Sponsor partners: BCA and Total
 • Presentation: October 2017
 • Sample pages: ByMyCar (2 pages)

Buy here >>>

The Dealer Group Top-100 EUROPE research is sponsored by BCA Auctions and Total:

        total - kopie

researchpartners:

    rug

Garageformule Top-40

voorbeeldpagina’s Editie 2018 >>> 

NIEUW: bestellen Editie 2018 >>>

Garageformule Top-40 (3.071 vestigingen!) in excel of pdf? Informeer hier >>> en bekijk hier alvast een voorbeeldbestand in Excel.

De achtste uitgave van de AUMACON Garageformule Top-40 verschijnt op maandag 24 september 2018 tijdens het Nationaal Garageformule Event in Dauphine Amsterdam. Kijk hier voor het programma >>>

Wilt u er ook bij zijn? Schrijf nu in voor het Nationaal Garageformule Event 2018! >>>


Sponsorpartner voor het Garageformule Top-40 onderzoek editie 2018 zijn Bovemij, CustomerConnect, Findio Auto, Fource, Marktplaats en Total.

                           

                       


 Garageformule Top-40/2017: Bosch en Vakgarage domineren

Onafhankelijk kennisbureau voor de autobranche AUMACON heeft op 18 september 2017 de zevende editie van het bekende Garageformule Top-40 onderzoek gepresenteerd. Belangrijkste bevindingen: vooral de allergrootste formules zien hun deelnemersaantal nog groeien. Daarentegen leiden veel kleinere formules een marginaal bestaan. Ook veel middelgrote formules hebben – ondanks soms grote ambities – moeite om uit te breiden. Mochten de groeiplannen ook werkelijkheid worden dan neemt het gezamenlijke deelnemersaantal van de Nederlandse formules het komende jaar met ruim 20 procent toe.

[fotobijschrift:]  Het eerste exemplaar van de AUMACON Garageformule Top-40 2017 werd in ontvangst genomen door conceptadviseur Marnix van Veen van AutoCrew (rechts) uit handen van directeur/eigenaar Clemens van Dorp van branche-automatiseerder OEC/CustomerConnect.

Het aantal bij formules aangesloten autobedrijven neemt nog steeds toe. De groei is echter niet gelijkelijk verdeeld over de bijna 40 garageformules die in deze markt actie zijn. De opvallendste bewegingen doen zich aan de kop van de ranglijst voor. Zo weet de top-3 – Bosch Car Service, Vakgarage en AutoCrew (ook van Bosch) – nog steeds nieuwe ondernemers te vinden die zich bij hen aansluiten. De grootste groeier van vorig jaar, de laagdrempelige formule van grossier Koskamp, AutoProfijt, heeft zich thans op plek vier genesteld en gaat daarmee de lichtgedaalde formules Kwik-Fit en Profile voorbij. De nieuwe nummer zeven in de lijst is de kloek gestegen Koskamp-formule AutoFirst, waardoor deze grossiersgroep weer enige compensatie heeft voor het verlies aan belangstelling voor haar naar plek 13 gedaalde Otopartner-formule. De top-10 wordt gecompleteerd door de in deelnemersaantal vrijwel stabiel gebleven formules Euromaster, AD Autobedrijf en CarXpert. Naast het eerder genoemde Otopartner heeft ook de Doyen-formule Requal Erkend Reparateur een scherpe daling te verwerken gekregen, de formule (in 2016 nog 7de) daalde naar plek 15 in de AUMACON-lijst.

Vanaf plek 19 in de lijst gaat het om formules met minder dan 44 deelnemers waardoor van landelijke dekking geen sprake is. Vele van deze kleinere formules leiden een stabiel bestaan zonder veel mutaties in het deelnemersaantal. Liefst 16 formules hebben minder dan 15 deelnemers.

Imposante ambities
Gevraagd naar de ambities voor het aantal vestigingen per eind 2018 komen de Nederlandse formules op een gezamenlijk doel van meer dan 3.300 deelnemers – een gedroomde toename van 22 procent in één jaar tijd. AUMACON-directeur Clem Dickmann: “Dat lijkt wat overtrokken, het is vooral een doelstelling. Maar er zijn wel redenen om aan te nemen dat een redelijk deel van die ambitie het komend jaar ook wordt gerealiseerd.” Volgens AUMACON-onderzoek laten namelijk niet alleen steeds meer universeel autobedrijven hun bezwaren tegenover formuledeelname varen, ook een toenemend aantal (voormalig) autodealers ziet hierin een welkome ondersteuning. Dickmann: “Binnen de automotive sector wordt steeds vaker de noodzaak tot samenwerking en schaalvergroting ingezien. Ook ontwikkelingen rondom telematica gaan ervoor zorgen dat het losstaand en onafhankelijk autobedrijf het steeds moeilijker gaat krijgen. Anderzijds zullen de formules hun proposities verder moeten aanscherpen en profileren. De toegevoegde waarde van formules is niet altijd even helder. Daarbij is alleen wat inkoopvoordeel niet meer voldoende om je van andere formules te onderscheiden. Ook de formules moeten dus aan de bak om te overleven in deze overvolle markt.”

jaar       aant. vest.           ∆%
2011         1.660
2012         1.954             +18%
2013         2.158             +10%
2014         2.284             + 6%
2015         2.455             + 8%
2016         2.614             + 6%
2017         2.706             + 4%
2018*       3.303*          +22%*

*Beoogd aantal vestigingen per eind 2018 volgens opgave formules.
bron: AUMACON Garageformule Top-40

Grootste groeier
Het eerste exemplaar van de 2017-editie werd tijdens het Nationaal Garageformule Event uitgereikt aan de opvallendste klimmer in de lijst van dit jaar: AutoCrew. Deze formule viel deze eer ook al eens in 2014 te beurt. AUMACON-directeur Clem Dickmann: “De doorgroei van AutoCrew mag opmerkelijk genoemd worden. De formule heeft nu 217 deelnemers, waarbij voor 2018 een doorgroei naar 250 vestigingen wordt voorzien.” Directeur/eigenaar Clemens van Dorp van branche-automatiseerder OEC/CustomerConnect reikte tijdens de presentatiebijeenkomst het eerste exemplaar van de nieuwe AUMACON Garageformule Top-40 uit aan conceptadviseur Marnix van Veen van Bosch/AutoCrew. De uitreiking vond op 18 september plaats in Dauphine in Amsterdam en kwam tot stand met medewerking van BNR Nieuwsradio.

 

Sponsorpartners
Voor de totstandkoming van deze nieuwe uitgave werkte AUMACON samen met een zestal hoogwaardige sponsorpartners. Dickmann: “Wij prijzen ons zeer gelukkig met een prachtige lijst van topnamen: Bovemij, CustomerConnect, Findio voor Auto, Marktplaats, Tevreden.nl en Total. Door hun steun worden dergelijk omvangrijke markonderzoeken voor de autobranche mogelijk gemaakt.” Aan deze uitgave werd tevens meegewerkt door bracheorganisaties Bovag en Vaco.

Over de AUMACON Garageformule Top-40
De AUMACON Garageformule Top-40 beoogt een onafhankelijk en transparant beeld te geven van de ketenvorming in de Nederlandse markt voor universeel auto-onderhoud. De daarin acterende formules zijn beschreven in een 272 pagina’s tellend (gebonden) rapport dat marktpartijen en dienstverleners helpt bij het verkrijgen van inzicht in deze snel veranderende sector. In het nieuwe onderzoekrapport wordt niet alleen een overzicht gepresenteerd van de bedrijf- en managementgegevens van iedere formule, maar is tevens een compleet overzicht opgenomen van alle deelnemers; in totaal 2.706 bedrijven. Bij iedere deelnemer is zoveel mogelijk extra informatie toegevoegd, zoals dealerschappen, merkspecialisaties en bijvoorbeeld ook nominaties voor brancheprijzen. Ook de deelnamecondities zijn opgenomen, waarmee inzicht ontstaat in de gehanteerde contributies en vereisten voor aansluiting. Binnen het aanbod van garageformule is een zestal clusters te onderscheiden. Universele franchiseformules – vaak aangestuurd vanuit de onderdelensector – zijn daarbij de meest voorkomende vorm. Daarnaast bestaat er een gering aantal formules dat vanuit dealerholdings of auto-importeurs worden aangestuurd. Verder zijn er 16 formules die zich primair richten op bepaalde automerken of deelmarkten (zoals leaserijders of autobanden). Het onderzoek geeft ook een gedetailleerd overzicht van deze subgebieden.

Lees meer

Leasemaatschappij Top-100

voorbeeldpagina Editie 2018 >>>

NIEUW: bestellen Editie 2018 >>>

De vierde uitgave van de AUMACON Leasemaatschappij Top-100 verschijnt op woensdag 24 oktober 2018 tijdens het Nationaal Autolease Event in Loetje’s Garage in Ouderkerk a/d Amstel. Kijk hier voor het programma >>>

Wilt u er ook bij zijn? Schrijf nu in voor het Nationaal Autolease Event 2018 >>>


Sponsorpartners voor de Leasemaatschappij Top-100 editie 2018 zijn Allianz, Autorola, Better Be, CarWise, Vakgarage en VWE.

                               

                      


Ruim driekwart Autolease Top-50 in handen van 10 toppers

De tien grootse autoleasebedrijven van Nederland hebben hun marktpositie verder versterkt. Samen zijn zij nu goed voor 77,1 procent van het wagenpark van de gehele Leasebedrijven Top-50. Dit en meer blijkt uit de nieuwe AUMACON Leasebedrijven Top-50 die op 23 oktober 2017 gelanceerd is. CEO Armand van Veen van International Car Lease Holding – de nummer vijf in de nieuwe lijst – ontving dit nieuwe brancheonderzoek als eerste.

De derde editie van het AUMCON Leasebedrijven Top-50 onderzoek zet een nieuwe stap naar transparantie van de marktverhoudingen in de Nederlandse leasewereld. Dit onderzoek naar de 50 grootste leasebedrijven in Nederland levert een gedetailleerd inzicht in deze belangrijke en nog steeds groeiende sector. De presentatie vond plaats tijdens een gezamenlijke meeting van kennisbureau AUMACON en managersnetwerk Automotive Insiders in Dauphine Amsterdam. Directeur Clem Dickmann van AUMACON: “Leasebedrijven zijn al decennialang een factor van groot belang in de autobranche. Tezamen nemen zij al ruim 40 procent van alle nieuwe auto’s voor hun rekening. Daarnaast is het veruit de belangrijkste klantgroep voor de onderhoud-, reparatie- en autoschadesector. Ons onafhankelijk onderzoek brengt jaarlijks deze nog immer groeiende sector in kaart om daarmee de vele stakeholders van onafhankelijke informatie te voorzien.”

Ontwikkeling private lease

De nieuwe AUMACON Leasebedrijven Top-50 bevat essentiële informatie over de belangrijkste spelers in de leasemarkt. Vaste waarden in het jaarlijkse overzicht van de vijftig grootste leasebedrijven in Nederland zijn gegevens over eigendom, management, financiële resultaten en leveranciers. Ook wordt inzicht verschaft op het gebied van remarketing, keurmerken, klanten en klanttevredenheid. Verder is de ontwikkeling van de wagenparksamenstelling verdeeld over de aangeboden leasevormen vastgelegd, waaronder ook het snel groeiende private lease.

Eerste exemplaar voor ICLH

Het eerste exemplaar van deze nieuwe uitgave werd in ontvangst genomen door Armand van Veen, CEO van het International Car Lease Holding (ICLH). ICLH is gelieerd aan de Van Mossel Automotive Groep; deze dealerholding is volgens de jongste AUMACON Dealerholding Top-100 de op-een-na grootste autodealer van Nederland. Clem Dickmann tijdens de overhandiging: “ICLH ontwikkelt zich opmerkelijk snel in de leasemarkt, deels door overnames maar vooral door autonome groei. Tegelijkertijd weet men de klanttevredenheid op een uiterst hoog peil te houden. Vanuit de huidige vijfde positie in de Leasebedrijven Top-50 is ICLH hard op weg om een vaste waarde te worden tussen de gevestigde topbedrijven in deze sector. De gerealiseerde groei van ICLH in het afgelopen jaar is de grootste van alle leasebedrijven in Nederland.”

Steun van sponsors

Voor de totstandkoming van deze nieuwe uitgave van de Leasebedrijven Top-50 werd AUMACON ondersteund door zes vooraanstaande sponsorpartners: Allianz, BCA, BetterBe, LeaseProf, Macadam en VWE.

Dealerholding Top-100

voorbeeldpagina’s Editie 2018 >>>

persbericht Editie 2018 >>>

bestellen Editie 2018 >>>

Dealerholding Top-100 (972 vestigingen!) in excel of pdf? Informeer hier >>> en bekijk hier alvast een voorbeeldbestand in Excel.


Sponsorpartners van de Editie 2018 zijn:

                                

                  


 

Editie 2018:

10 topdealers verkopen bijna een derde van alle nieuwe auto’s

De machtstoename van de grootste Nederlandse dealerholdings is onstuitbaar. De 10 allergrootste autoholdings namen vorig jaar bijna 31 procent van de totale autoverkoop voor hun rekening. De totale Top-100 klom zelfs naar een marktaandeel van 75 procent. De omzetten van de topholdings namen over 2017 namen dan ook flink toe, de winstcijfers bleven daar echter op achter. Dit en meer volgt uit de jongste uitgave van het jaarlijks dealerholdingonderzoek van AUMACON.

De marktpositie van de grootste autodealers in Nederland is het afgelopen jaar andermaal verstevigd. De expansiedrift van deze topbedrijven zorgt voor jaarlijkse groei van het markaandeel. In 2004 hadden de 50 grootste dealers nog maar een derde van de automarkt in handen, nu is dat al ruim 60 procent. Vooral de bovenste tien autoholdings leveren een belangrijke bijdrage; in 2017 waren zij samen al goed voor bijna 31 procent van de totale Nederlandse markt.

Vanaf de 2013-editie is dit onderzoek uitgebreid tot de grootste 100 autoholdings. Het totale marktaandeel van de Top-100 klom vorig jaar naar 74,6 procent. Dat betekent dat voor de resterende circa 300 autodealers nog slechts een kwart van de markt te verdelen valt.

Stern vast op één, Van Mossel stoomt op
De soevereine verkoop nummer één van Nederland – de beursgenoteerde Stern Groep – verkocht vorig jaar 29.867 nieuwe (bestel)auto’s; 9,3 procent meer dan in 2016. De totaalmarkt klom vorig jaar overigens met 7,7 procent. Op plek twee en drie respectievelijk Van Mossel Automotive Groep (nieuwverkoop +14,3%) en PGA Nederland (nieuwverkoop -0,6%). Van Mossel realiseert van de top drie veruit het hoogste verkoopaantal per verkoopvestiging (654 stuks per vestiging). Het gemiddelde van de Top-50 stond vorig jaar op 463 nieuwe auto’s per verkoopvestiging. Daarop blijven zowel Stern Groep (421 stuks/vestiging) als PGA Nederland (368 stuks) royaal achter. Van de drie topbedrijven wist ook alleen Van Mossel in 2017 een betere jaarwinst te realiseren.

Door tal van fusies en overnames kent de nieuwe AUMACON Dealerholding Top-100 negen nieuwe ‘gezichten’. Allereerst de Mercedes-Benz- en Ford-dealer Baan Twente op plek 44. Verder Peugeot Groene Hart (57), Leendert van der Born (71), Van Oord (85), Peter Ursum (89), Mulders (91), Van der Linden van Sprankhuizen (93), Smidts (98) en Kamp Twente (99).

Veertiende editie 
Het complete onderzoekrapport is te bestellen via aumacon.nl. In de exclusieve, gebonden boekuitvoering van 220 pagina’s wordt niet alleen een overzicht gegeven van de commerciële cijfers, maar vindt de lezer ook financiële bedrijfsinformatie, leveranciers – en contactgegevens alsmede inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de bedrijven. Er wordt bovendien een compleet overzicht gegeven van alle vestigingen. Daarnaast is een analyse opgenomen van de Nederlandse automarkt, verzorgd door kennisbureau AUMACON.

Sponsorpartners & samenwerking
De totstandkoming van de AUMACON Dealerholding Top-100 is mede mogelijk gemaakt door de inzet van een zestal vooraanstaande sponsorpartners: Autorola, Bovemij, Fortron Automotive, Marktplaats, Total en Volkswagen Pon Financial Services. De presentatie van de nieuwe AUMACON Dealerholding Top-100 vond op 26 juni plaats in Dauphine in Amsterdam en werd gerealiseerd in samenwerking met BNR Nieuwsradio. Op het programma stonden sprekers van ABN-AMRO, RDC, eBay, Volvo Car Group en AUMACON.

 

20 September

Frankfurt diesel ban challenged by regional government

A looming ban of older diesel vehicles in Frankfurt faces a legal challenge from the state government, deepening the controversy over how to handle rising air pollution in German cities. Read more
20 September

Total buys French EV charging company

Total has completed its acquisition of French electric-vehicle charging provider G2mobility. Read more
20 September

How Volvo's Polestar plans to sell its electric vehicles in North America

Volvo's Polestar brand announced details of the framework it will use to promote sales for its new electric cars, the Polestar 1 and Polestar 2 in North America. Read more
Aumacon gebruikt cookies om de site goed te laten functioneren voor analysedoeleinden en om u van relevante advertenties te voorzien.
Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Blijft u onze site gebruiken dan gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.
accept2

Schrijf nu in voor het Nationaal Autolease Event. Woensdag 24 oktober.

Hier inschrijven >>>
Advertisement