Welkom bij AUMACON, het onafhankelijk kenniscentrum voor de mobiliteitsector. Op deze website vindt u informatie over onze dienstverlening, organisatie en brancheonderzoeken. Ook kunt u van hieruit toegang verkrijgen tot de grootste en compleetste automotive Kennisbank van Nederland: CARmonitor.

Bij uw eerste bezoek aan CARmonitor dient u een account aan te maken; dat kan hier. In sommige gevallen is dat account kosteloos. Dan gaat het natuurlijk om onze vaste klantrelaties en sponsorpartners, maar bijvoorbeeld ook studenten van IVA-Driebergen hebben vrijelijk toegang. Is geen van de kosteloze kwalificaties op u van toepassing dan weet u zich tegen een geringe vergoeding alsnog verzekerd van onbeperkte toegang tot Kennisbank CARmonitor.

Onze nieuwsbrief (CARmonitor Update) houdt u daarnaast op de hoogte van de jongste ontwikkelingen. Bent u nog niet één van de ruim acht duizend abonnees? Meldt u zich dan nu kosteloos aan.

Nog een vraag? Laat het even weten!  Ik heb nog een vraag aan AUMACON >>>

Nationaal Dealerholding Event 2020 >>> 7 juli Epicenter Amsterdam <<<

Een bijzonder Event in een bijzondere locatie. Het Nationaal Dealerholding Event 2020 gaat plaatsvinden in het meest duurzame kantoorgebouw in de Benelux: Epicenter in  Amsterdam.

Zie hier voor de openingsvideo van Epicenter. Lees ook over de coronamaatregelen die in het Epicenter gebouw en in de Disruption Hall (zaal) ter plaatste getroffen zijn.

De autobranche kijkt reikhalzend uit naar het Nationaal Dealerholding Event. Daarom heeft organisator AUMACON nu gekozen voor de datum van 7 juli, een van de eerste dagen waarop events (tot 100 deelnemers) zijn toegestaan. Epicenter in Amsterdam is daarbij ook nog eens de meest uitgelezen eventlocatie; ruim en modern van opzet, met perfecte faciliteiten. Als het ergens kan dan is het dáár!

Het centrale thema van de middag: Occasions: de ruggengraat en redding van het dealerbedrijf?! Dit thema zal vanuit meerdere invalshoeken worden belicht.

U kunt hier inschrijven >>>

Alle eventdeelnemers ontvangen een exemplaar van de nieuwe AUMACON Dealerholding Top-100 (t.w.v. € 295).

Let wel: het Event is inmiddels volgeboekt. Inschrijvingen worden op een wachtlijst geplaatst. U ontvangt vervolgens tijdig bericht over de deelnamemogelijkheden.

Het programma staat onder dagvoorzitterschap van BNR’s Meindert Schut en ziet er als volgt uit:

15.30 uur – 16.00 uur              inloop & ontvangst

16.00 uur – 17.00 uur              deel 1 programma

Rachel Gómez Y Maseland      countrymanager AutoScout24 & Auto Trader

Jeroen Veldman                        general manager Bynco.com

Christophe Louvard                 ceo autobiz (Engelstalig presentatie)

17.15 uur – 18.15 uur                deel 2 programma

Peter van der Wel                     futuroloog, econoom, inspirator                  

Uitreiking eerste exemplaar AUMACON Dealerholding Top-100 Editie 2020

Vanaf 18.15 uur             borrel en walking diner (RIVM-proof!)

    

 

Nationaal Garageformule Event 2020 > 14 september Epicenter Amsterdam <

Een bijzonder Event op een bijzondere plek. Het Nationaal Garageformule Event 2020 gaat plaatsvinden in het meest duurzame kantoorgebouw in de Benelux: Epicenter in  Amsterdam.

De top van de universele autowereld komt jaarlijks bijeen tijdens het Nationaal Garageformule Event. Organisator AUMACON heeft dit jaar gekozen voor de datum van 14 september en een nieuwe ‘corona-proof’ locatie. Epicenter in Amsterdam is een uitgelezen eventlocatie; ruim en modern van opzet, met perfecte faciliteiten, helemaal passend bij deze tijd.

Zie hier voor de openingsvideo van Epicenter. Lees ook over de coronamaatregelen die in het Epicenter gebouw en in de Disruption Hall (zaal) ter plaatste getroffen zijn.

Het centrale thema van de middag: De toekomst van het universeel autobedrijf na Corona. Dit thema zal vanuit meerdere invalshoeken worden belicht.

De inschrijving voor dit Event start in augustus . Alle eventdeelnemers ontvangen sowieso een exemplaar van de nieuwe AUMACON GarageformuleTop-100 (t.w.v. € 255).

Het programma staat onder dagvoorzitterschap van BNR’s Meindert Schut en ziet er globaal ls volgt uit:

15.30 uur – 16.00 uur              inloop & ontvangst

16.00 uur – 17.00 uur              deel 1 programma

Alliance Automotive               introductie garagevergelijker.nl

Mirjam van der Rijt                voorzitter VASS Nederland

Caspar Rutten                          advocaat en mededingingspecialist

17.15 uur – 18.15 uur                deel 2 programma

Bas Wintjes                                directeur Wesp Services                   

Toelichting op het nieuwe onderzoek met aansluitend  de uitreiking eerste exemplaar van de AUMACON Garageformule Top-40 Editie 2020 door eregast.

Vanaf 18.15 uur             borrel en walking diner (RIVM-proof!)

      

 

Dealerholding Top-100 NL

voorbeeldpagina’s Editie 2020 >>>

persbericht Editie 2019 >>>

bestellen Editie 2020 >>>

Dealerholding Top-100 (977 vestigingen!) in excel of pdf? Informeer hier >>> en bekijk hier alvast een voorbeeldbestand in Excel.

Editie 2020 van de AUMACON Dealerholding Top-100 verschijnt op dinsdag 7 juli 2020 tijdens het Nationaal Dealerholding Event in Epicentrum Amsterdam.

Sponsorpartners van de Editie 2020 zijn:

                                                               

                      


Editie 2019:

Top-100 pakt 78%, voor kleine autodealers resteren de kruimels

De expansiedrift van de grootste Nederlandse dealerbedrijven kent nauwelijks grenzen. In 2004 hadden de 50 grootste dealers nog maar een derde van de automarkt in handen, nu blijkt dat marktaandeel al bijna verdubbeld. Vanaf de 2013-editie is dit AUMACON-onderzoek uitgebreid tot de grootste 100 dealerholdings. Het totale marktaandeel van die Top-100 was in 2013 al 64,7 procent. Vorig jaar klom dat naar liefst 77,9 procent. Voor de overige circa 300 dealerbedrijven resteert nog maar zo’n een vijfde van de markt; de verwachting is dat de komende jaren veel kleine dealers van de grote volume- en premiummerken hun bedrijf alsnog zullen (moeten) overdragen aan Top-100 bedrijven. Dat betreft in veel mindere mate de dealers van merken als Suzuki, Mazda, Mitsubishi en Honda; deze merken worden veelal gedistribueerd via een fijnmazig netwerk van relatief kleine dealers. De interesse van de grote dealerholdings voor deze bedrijven en merken is doorgaans uiterst gering.

Van Mossel realiseert verkoopgroei van 30% en pakt koppositie

Er is een eind gekomen aan het jarenlange lijstaanvoerderschap van de beursgenoteerde Stern Groep. Stern verkocht vorig jaar 29.306 nieuwe (bestel)auto’s; 1,9 procent minder dan in 2017 en niet voldoende om de ambitieuze Van Mossel Automotive Groep nog langer voor te blijven. Vooral door tal van overnames klom Van Mossel naar een verkooptotaal van 31.375 stuks, bijna 30 procent meer dan in 2017. De totaalmarkt klom vorig jaar overigens met 5,1 procent.

Op plek drie en vier resp. Emil Frey Nederland (v/h PGA Nederland) en Dealer Groep Pon. Tesla Motors– dat uitsluitend via (8) eigen outlets en internet verkoopt – is nieuw in de Top-10. Binnen dit topgezelschap realiseert Amega veruit het hoogste verkoopaantal per vestiging (1.326 stuks per vestiging). Van Mossel (532) en Stern Groep (444) blijven daar ruimschoots op achter.

Door tal van fusies en overnames kent Editie 2019 van de AUMACON Dealerholding Top-100 negen nieuwe ‘gezichten’. Allereerst het fusiebedrijf Janssen Van Kouwen Automotive op plek 24. Verder: Zwartepoorte (75), Auto Smolders (77), Sutherland (79), Gerritse Hendriks (84), Jacob Schaap (86), Ambergen (89), Content Autogroep (91), en Auto Flevo (93).

Vijftiende editie                                                                                      

In de exclusieve, gebonden boekuitvoering van 224 pagina’s wordt niet alleen een overzicht gegeven van de commerciële cijfers, maar vindt de lezer ook financiële bedrijfsinformatie, leveranciers – en contactgegevens alsmede inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de bedrijven. Er wordt bovendien een compleet en gedetailleerd overzicht gegeven van alle vestigingen. Daarnaast is een analyse opgenomen van de Nederlandse automarkt, verzorgd door kennisbureau AUMACON.  

Sponsorpartners

De totstandkoming van de AUMACON Dealerholding Top-100 is mede mogelijk gemaakt door de inzet van een zestal vooraanstaande sponsorpartners: Bovemij, Findio, Fortron Automotive, Marktplaats, Total en UnameIT. 

Samenwerking 

De presentatie van de nieuwe AUMACON Dealerholding Top-100 vond op 18 juni plaats in Loetje’s Garage in Ouderkerk a/d Amstel en werd gerealiseerd in samenwerking met BNR Nieuwsradio. Op het programma stonden sprekers van MrWheelson, InfoTrade, Markplaats/eBay, PCG Companies en AUMACON.

Overhandiging van het allereerste exemplaar van de AUMACON Dealerholding Top-100 Editie 2019 aan de heer Paul Zijm, dga van Zijm Holding en rechts op de foto, door de heer Clem Dickmann, oprichter/directeur van AUMACON. De Gelderse Zijm Holding klimt in 2018 – mede door een middels overname gerealiseerde bedrijfsverdubbeling – van de 55ste naar de 29ste plek in de lijst. Dickmann: “Zijm is een sterk merk in de regio Arnhem/Nijmegen, maar weet zich ook landelijk te manifesteren door sportsponsoring in de professionele voetbal-en handbalwereld. Merkenfocus, resultaatgerichtheid, originaliteit en behoedzaam ondernemen kenmerkt deze moderne ondernemers.”

Dealergroep/groupe Top-50 Belux

Dealergroep/ Dealer Groupe Top-50 België/Belgique

Editie 2020 van de Dealergroep Top-50 België (plus Top-10 Luxemburg) verschijnt in augustus 2020. L’édition 2020 du Dealer Group Top-50 Belgique (plus Top-10 Luxembourg) paraît en août 2020.


Sponsorpartners van de Editie 2020 zijn / Les partenaires sponsors de l’édition 2020 sont:

              

         

      

Garageformule Top-40 NL

voorbeeldpagina’s Editie 2019 >>>

persbericht Editie 2019 >>>

bestellen Editie 2019 >>>

Garageformule Top-40 (3.384 vestigingen!) in excel of pdf? Informeer hier >>> en bekijk het voorbeeldbestand in Excel.

Editie 2020 van de AUMACON Garageformule Top-40 verschijnt op maandag 14 september 2020 tijdens het Nationaal Garageformule Event in Amsterdam.


Sponsorpartners van de Editie 2020 zijn:

                        

        


Editie 2019

Zelfstandig autobedrijf sterft uit, 14 formules met landelijke dekking

Onafhankelijk kennisbureau voor de mobiliteitsector AUMACON heeft de negende uitgave van het bekende Garageformule Top-40 onderzoek gepresenteerd. Een van de conclusies: steeds meer garageformules kunnen bogen op de zo belangrijke landelijke dekking. Tegelijkertijd zijn er nog fikse groeiambities. “Het aantal zelfstandige autobedrijven dat geheel op eigen kracht in de markt blijft neemt rap af,” aldus marktanalist Clem Dickmann van AUMACON tijdens de presentatie. Inmiddels hebben de Nederlandse garageformules tezamen bijna 3.400 deelnemers. Bij de eerste editie van dit onderzoek, in 2011, lag het aantal aangesloten autobedrijven nog slechts op de helft van het huidige aantal.

Deze groeiontwikkeling komt niet onverwacht: Dickmann: “Grootschalige marktbewerking en inkoopvoordeel waren aanvankelijk de belangrijkste aansluitredenen. Recente ontwikkelingen rondom telematica en aandrijvingstechniek versnellen de behoefte aan krachtenbundeling. Het solitair en zelfstandig opererend autobedrijf gaat het steeds moeilijker krijgen.” Na aanvankelijke groeicijfers van het aantal formuledeelnemers van meer dan 10 procent per jaar vlakt het groeitempo richting 2017 wat af naar een jaarlijkse toename van circa vijf procent. Dit jaar is er echter – evenals vorig jaar – sprake van een hernieuwde opleving. De garageformules hebben op dit moment tezamen 3.384 deelnemers aan zich verbonden. Daarbij dient te worden aangetekend dat dubbele lidmaatschappen voorkomen en dat ook steeds meer merkdealers en erkend reparateurs zich aan garageformules verbinden. Nederland telt in totaal circa acht duizend autobedrijven, waarvan er circa vijf duizend tot het universeel kanaal gerekend kunnen worden.

Gevraagd naar de ambities voor het komend jaar komen de Nederlandse garageformules op een gezamenlijk doel uit van ruim vier duizend deelnemers – een gewenste toename van liefst 25 procent in ruim één jaar tijd. Dickmann: “De kans dat dat ook daadwerkelijk realiteit wordt is niet groot, maar het geeft wel aan dat groei een strategisch issue is. Daarbij wordt men geholpen door het veranderende sentiment; veel van de nu nog geheel onafhankelijke autobedrijven zullen hun aanvankelijke bezwaren tegenover formulegebondenheid in de komende tijd laten varen. Daarnaast ziet ook een toenemend aantal (voormalig) autodealers de universele onderhoudsmarkt als een welkome aanvulling op hun marktbereik.”

Groei vooral in subtop

De 10 grootste formules weten tezamen al ruim twee duizend deelnemers aan zich te binden; bijna twee derde van alle formulebedrijven in de gehele Garageformule Top-40. De groei bij de subtoppers (van plek 11 tot 20) is dit jaar echter opvallend groot. Inmiddels hebben 14 formules de magische grens van meer dan 100 vestigingen bereikt, waarmee landelijke dekking gewaarborgd is. Dit laatste is belangrijk wanneer men diensten wil aanbieden aan de zakelijke markt, waar onder de leasemaatschappijen. Negen garageformules beschikken zelfs over een netwerk van meer dan 160 vestigingen, waarmee men zich qua bereik kan meten met de dealernetwerken van de grootste automerken. Bosch Car Service is daarbij – met 419 vestigingen – al jaren veruit de grootste, gevolgd door Vakgarage (310) en AutoProfijt (226).

Opvallendste groeier

Het eerste exemplaar van de Editie 2019 werd tijdens het Nationaal Garageformule Event uitgereikt aan de opvallendste klimmer van dit jaar: EuroRepar Car Service van de PSA Groupe. AUMACON-directeur Clem Dickmann: “De royale verdrievoudiging van het deelnemersveld van EuroRepar Car Service geeft aansluiting bij de middenmoot. Maar we mogen van deze OEM-gestuurde formule de komende jaren nog veel meer gaan verwachten. Dat men zich daarbij richt op de gehele universele onderhoudsmarkt is opmerkelijk, maar het is PSA Groupe kennelijk menens gezien de inmiddels 3.200 vestigingen in Europa, waarvan alleen al 1.400 vestigingen in thuisland Frankrijk. Kortom, een strategische keuze met opmerkelijke groeidoelstellingen.” Voorzitter van Bovag afdeling Onafhankelijke Autobedrijven, Gerard ten Buuren (links) , reikte het eerste exemplaar uit aan de Nederlandse formulemanager Harm Nieboer van EuroRepar Car Service. De uitreiking vond op 23 september plaats in Dauphine in Amsterdam en kwam tot stand met medewerking van BNR Nieuwsradio.

Leasemaatschappij Top-100 NL

voorbeeldpagina Editie 2019 >>>                                                  video Nationaal Autolease Event 2019 >>>

persbericht Editie 2019 >>>                                                          bestellen Editie 2019 >>>

Leasemaatschappij Top-100 in pdf? Informeer hier >>>

Editie 2020 van de AUMACON Leasemaatschappij Top-100 verschijnt op dinsdag 27 oktober 2020 tijdens het Nationaal Autolease Event in Amsterdam.


Sponsorpartners van de Editie 2020 zijn:

                           

           


Editie 2019:

Private lease en elektrische auto geven boost aan autoleasing; vooral allergrootste leasemaatschappijen profiteren

De tien grootste autoleasemaatschappijen van Nederland hebben hun marktpositie verder versterkt. Samen zijn ze nu goed voor 76,1 procent van het wagenpark van de gehele AUMACON Leasemaatschappij Top-100. De oprichters van de snelst groeiende leasemaatschappij – MisterGreen Electric Lease – ontvingen het eerste exemplaar van dit toonaangevende brancheonderzoek.

Het jaarlijkse AUMACON Leasemaatschappij Top-100 onderzoek geeft diepgaand inzicht in de marktverhoudingen binnen de almaar groeiende Nederlandse leasewereld. Dit onafhankelijk onderzoek naar de 100 grootste autoleasemaatschappijen in Nederland vond dit jaar voor de vijfde maal plaats.

Uit het onderzoek blijkt onder meer de sterke concentratie van de markt bij de grootste leasemaatschappijen. De tien grootste daarvan hebben liefst 76,1 procent van alle leaseauto’s in hun beheer; dat was een jaar tevoren nog 72,6 procent. Directeur Clem Dickmann van AUMACON: “Ook aan de leverancierszijde – de autodealers – doet zich een snelle groei van de topbedrijven voor. De 10 grootste dealerholdings zijn de afgelopen vijf jaar van een marktaandeel in de nieuwverkoop van 26 procent gegroeid naar 33 procent. De concentratie in de leasesector loopt daarop vooruit. Het is hoe dan ook duidelijk dat de levering van auto’s steeds meer in handen komt van de grootmachten in de markt.”

Autolease in de lift

Vrijwel alle leasemaatschappijen zien hun wagenpark groeien. Op de eerste plaats gaat het dan om de groei in het operationele leasepark voor zakelijke klanten; deze leasevorm is van toepassing voor zo’n 70 procent van alle leaseauto’s. De groei van private lease (ca. 20 procent van alle leaseauto’s) is echter nóg spectaculairder. Dickmann “Leasemaatschappijen zijn een factor van groot belang in de mobiliteitssector, zeker nu ze vrijwel allemaal hun marktgebied hebben uitgebreid met de particuliere markt. Tezamen nemen de leasemaatschappijen dit jaar al ruim 52 procent van alle nieuwe auto’s voor hun rekening.” Volgens de jongste prognose van AUMACON zullen dit jaar zo’n 67.500 nieuwe private leaseauto’s (13 procent meer dan in 2018) worden geregistreerd tegenover 150 duizend zakelijke leaseauto’s (1 procent meer dan in 2018) binnen een naar verwachting met 6 procent dalende totaalmarkt. “Vooral zakelijke lease profiteert daarbij van de opmars van de elektrische auto; bijna 60 procent van alle EV’s heeft een leasemaatschappij als eigenaar.”

Eerste exemplaar voor MisterGreen

Het eerste exemplaar van deze nieuwe uitgave werd tijdens het Nationaal Autolease Event in Ouderkerk aan de Amstel in ontvangst genomen door de oprichters van MisterGreen Electric Lease, Mark Schreurs (rechts) en Florian Minderop (midden).

Clem Dickmann tijdens de overhandiging: “MisterGreen neemt in Nederland – op basis van wagenparkomvang – thans de 52ste plaats in, een jaar daarvoor was dat nog de 73ste plek. Een sterke groei dus, des te opmerkelijker dat het bedrijf dit realiseert door zich vrijwel uitsluitend te richten op zakelijke lease van EV’s. Daarnaast is men als ook actief in België en Duitsland en biedt MisterGreen als een van de weinige leasemaatschappijen ook occasionlease aan.”

Dealer Group Top-100 EUROPE

European Dealer Group Top-100 active in 34 countries

In 2016 the Porsche Holding (Salzburg) sold the largest number new cars in Europe. The British Pendragon group and the Swiss Emil Frey group are the next followers. This and more follows from the new AUMACON Dealer Group Top-100 EUROPE, an extensive research amongst the 100 biggest car dealer groups in Europe. The report which is a good 240 pages long is presented today. Until 2013 this annual research was performed by the French market intelligence agency Autobiz, bur now the Dutch automotive specialist AUMACON has taken over.

Top-100 Dealer Groups are active in 34 European countries. France has 30 operating Top-100 groups, followed by Germany (26) and the United Kingdom (18). On the French market nearly all present Top-100 groups are domestic. The highest numbers of operating non-domestic groups can be found in Germany (7) and Hungary (6).

press release AUMACON Dealer Group Top-100 EUROPE >>>

table of contents >>>

Key issues in the research:

  • 100 Top dealer groups in geografical Europe
  • Report for general availability in high quality hardcopy and pdf
  • Data on Sales and finance, Strategy, ownership and network, Management and suppliers
  • Research partners: Autobiz Paris/Berlin and  University of Groningen
  • Sponsor partners: BCA and Total
  • Presentation: October 2017
  • Sample pages: ByMyCar (2 pages)

Buy here >>>

The Dealer Group Top-100 EUROPE research is sponsored by BCA Auctions and Total:

        total - kopie

researchpartners:

    rug

07 July

Hear from a top EU regulator on how COVID-19 will affect climate goals

European Commission Deputy Director-General Clara de la Torre will be part of an Automotive News Europe Congress panel, The EU Green Deal in the COVID-19 New Normal. It will be available in a webcast on Thursday.

Read more
06 July

VW on track to be freed from U.S. oversight imposed after diesel scandal

The oversight role of a former U.S. deputy attorney general appointed to monitor VW's compliance with a diesel-rigging settlement is expected to end in September.

Read more
06 July

Jaguar Land Rover said to shortlist former BMW, Audi execs for CEO post

Ex-BMW development chief Klaus Froehlich and former Audi boss Bram Schot are being considered to succeed Jaguar Land Rover CEO Ralf Speth, the Financial Times reported.

Read more
Aumacon gebruikt cookies om de site goed te laten functioneren voor analysedoeleinden en om u van relevante advertenties te voorzien.
Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Blijft u onze site gebruiken dan gaat u akkoord met het plaatsen van cookies.
accept2